Eveniment

Terenurile destinate proiectelor rezidentiale au ajuns la 1.500 euro/mp

22.03.2005, 00:00 13


Pretul terenurilor care se preteaza dezvoltarii proiectelor rezidentiale a inregistrat un ritm de crestere sustinut anul trecut, locatiile centrale ajungand sa coste pana la 1.500 euro/metrul patrat, sustine un studiu al companiei imobiliare Eurisko. "Piata terenurilor cu destinatie rezidentiala a fost in continua crestere pe parcursul ultimilor ani si instabila datorita cresterii nejustificate a nivelului preturilor", spune Eurisko.


Cele mai ieftine terenuri pentru dezvoltarea proiectelor rezidentiale se gasesc in zonele Balotesti si Corbeanca, unde pretul terenului variaza intre 5 si 30 euro/mp.


Oferta de terenuri cu destinatie rezidentiala este concentrata preponderent in zonele centrale, de nord si din afara Bucurestiului.


Preturile in centrul Capitalei au variat in 2004 intre 600 si 1.500 de euro pe metru patrat, iar in zona Nord-Pepiniera tranzactiile au fost incheiate la sume de 500 -1.000 de euro pe metru patrat. In Corbeanca, un metru patrat de teren este vandut la 20-30 de euro, iar pretul scade la 5-10 euro in Balotesti.


O alta categorie de terenuri care au inregistrat o crestere de pret sustinuta anul trecut a fost cea a terenurilor cu destinatie comerciala.


"In Bucuresti, in anul 2004 cererea de terenuri pentru retail a tintit patru mari tipuri de dezvoltari si anume: showroom, supermarket, benzinarii si dezvoltari mixte de rezidential cu retail", sustine Eurisko. De asemenea, oferta de terenuri care faciliteaza diferite tipuri de dezvoltari comerciale este prezenta in toate zonele Bucurestiului, iar suprafetele implicate sunt variabile, cuprinse intre 3.000 si 80.000 de metri patrati.


Terenurile pe care le-au solicitat dezvoltatorii de proiecte comerciale anul trecut au avut suprafete cuprinse intre 5.000 si 20.000 de metri patrati, iar principala solicitare facuta de companii a fost situarea acestor terenuri in zone cu densitate mare a populatiei sau localizate stradal.


O categorie aparte de proiecte comerciale o reprezinta hipermarketurile, care au solicitat suprafete de teren cuprinse intre 80.000 si 120.000 de metri patrati.


Preturile pentru astfel de terenuri variaza intre 50 si 250 euro/metru patrat.


Segmentul terenurilor care se preteaza dezvoltarii proiectelor de birouri continua sa fie caracterizat de o dinamica semnificativa, terenurile care faciliteaza astfel de dezvoltari fiind foarte cautate in contextul unei oferte scazute.


Terenurile pentru dezvoltari de spatii de birouri trebuie sa indeplineasca doua mari conditii si anume: locatia - elementul principal pentru o vizibilitate buna si pentru prezenta mijloacelor de transport in comun si, nu in ultimul rand, regimul de inaltime care faciliteaza constructii de dimensiuni mai mari, mai spune Eurisko.


Pretul terenurilor de acest tip ajunge pana la 1.000 euro/metru patrat in zona centrala si variaza intre 300 si 700 euro/metru patrat in zona de nord a Bucurestiului. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO