Eveniment

Terenurile din jurul Bucurestiului raman la pretul din 2008, dar se ofera suprafete mai mici

Terenurile din jurul Bucurestiului raman la pretul din 2008, dar se ofera suprafete mai mici
17.04.2009, 00:00 273
 

Exprimat in euro, pretul mediu al terenurilor din judetul Ilfov a ajuns in martie a acestui an la 82,6 euro pe metrul patrat, valoare cu 13,2% mai mica decat cea consemnata in aceeasi luna a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de compania Visionwise Consulting, membra a grupului Daedalus.

„Tendinta generala pare sa fie de scadere a pretului in euro odata cu reducerea suprafetei scoase la vanzare, fapt care, chiar daca in lei pretul este la acelasi nivel cu martie 2008, indica o scadere a valorii terenurilor. Reducerea este in general mai clara la terenurile extravilane si la suprafete mari, dar sunt de remarcat diferentele intre zone si localitati care sunt cel mai probabil generate de proiectele de investitii sau infrastructura din zona", a declarat pentru ZF Carmen Patrascu, directorul executiv al Visionwise Consulting.
 
Reducere mai mare la extravilan
Studiul, care a fost realizat pe baza a aproape 14.000 de oferte publicate online pe principalele 3 site-uri de anunturi de terenuri in functie de trafic, arata ca cele mai mari reduceri de pret se inregistreaza la terenurile extravilane. Astfel, pretul mediu pe metrul patrat este in scadere cu aproape 15% in euro si cu 2,2% in lei, in conditiile in care se observa o reducere a numarului de oferte si a suprafetei medii scoase la vanzare. Daca anul trecut ofertele de teren extravilan reprezentau aproape 23% din total, anul acesta procentul a coborat la 13. De asemenea, suprafata medie scoasa la vanzare a scazut la 0,9 hectare fata de 1,3 hectare in 2008.
 
Cele mai multe oferte in Sud
In ceea ce priveste terenurile intravilane, acestea se vand in medie cu 98,4 euro/mp, cu 10,4% mai putin decat in martie 2008, in timp ce in lei preturile au inregistrat o crestere de 3,1% fata de luna martie a anului trecut.
Analiza pe zone arata faptul ca cea mai activa a fost cea din sud (care include localitatile Berceni, Popesti-Leordeni, Magurele sau Jilava), aproape 33% din oferte fiind localizate aici. Sudul detroneaza astfel zona de Nord-Vest (Otopeni, Buftea si Corbeanca) care anul trecut avea cele mai multe oferte.
In ceea ce priveste pretul, cea mai scumpa zona este cea de Nord-Vest cu un pret mediu de 146 euro/mp, urmata de Est (Pantelimon, Glina, Cernica) cu 82,5 euro/mp si Vest (Chitila, Chiajna, Dragomiresti) - avand un pret mediu de 69,8 euro/mp. Localitatea din zona de Nord-Vest cu cele mai multe anunturi ramane Otopeni (44,2% din anunturile din zona) in martie 2009 fata de 35,3% in aceeasi luna din 2008). Pretul mediu la teren intravilan in Otopeni era in martie 2009 de 212,5 euro/mp, in scadere cu 11,5% fata de martie 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO