Eveniment

Toma, Romet: Putem să primim lovituri indirect prin circuitul bancar. În 2009 am plătit rate de dobândă şi de 25%

Toma, Romet: Putem să primim lovituri indirect prin circuitul bancar. În 2009 am plătit rate de dobândă şi de 25%

Autor: Adrian Cojocar

18.08.2011, 19:05 533

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet cu afaceri de 275 mil. euro, spune că deocamdată nu simte turbulenţele de pe pieţele financiare dar că firmele româneşti pot fi afectate indirect dacă băncile străine prezente în România se vor confrunta din nou cu probleme de lichiditate ca în urmă cu doi ani.

"Noi nu percepem ce se petrece pe burse pentru că nu jucăm la bursă. Deocamdată în mediul nostru este linişte şi avem comenzi de nu mai facem faţă. Sper să nu se întâmple acelaşi lucru ca în 2009 când deşi aveam activitate am fost afectaţi prin vectorul numit bănci, care din lipsă de lichidităţi nu mai finanţau deloc. Nimeni nu mai răspundea la telefon şi credeam că suntem într-un pustiu. Atunci ne-am trezit dintr-o dată că trebuie să plătim dobânzi anuale de 25-26% prin finaţări de tip factoring şi băncile cereau alte garanţii pentru că activele s-au micşorat", îşi aminteşte Constantin Toma.

Principalul motor de creştere al Romet sunt proiectele europene pe agricultură finanţate cu bani de la UE, dar care necesită şi susţinere din partea băncilor, iar o blocare a sistemului bancar ar afecta activitatea grupului, spune Toma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO