Eveniment

Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primul semestru din 2023

Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primul...

Autor: Laura Buciu

30.07.2023, 14:31 52

Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, au constatat că faptele de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România, s-au triplat în primul semestru din 2023.

În primul semestru din 2023, Poliţia de Frontieră Română şi alte autorităţi competente au desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România.

Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208.

Poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate în cazul a 183.937 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 50.780 de perechi încălţăminte; 147.450 de bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 10.791 de bucăţi articole de marochinărie; 2.819 bucăţi ochelari de soare; 9.630 de bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare) şi 105.280 de jucării.

„În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă. Din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova”, transmite Poliţia de Frontieră.

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare; Turcia-Bulgaria-România - pe uscat.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în containere.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile).

Pofrivit Poliţiei de Frontieră, bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent se remarcă faptul că s-a încercat introducerea în România de parfumuri şi încălţăminte contrafăcute, în valoare de peste 6.500.000 lei, în 20 iunie, pe la Vama Giurgiu. Poliţiştii au oprit pentru control, pe sensul de intrare în ţară, două autoutilitare, care transportau marfă de la o firma din Grecia pentru România, conduse de doi cetăţeni români în vârstă de 35, respectiv 33 de ani. În compartimentul marfă al celor două autoutilitare s-au găsit peste 5.700 de bunuri, constând în articole de încălţăminte, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean bulgar, în vârstă de 49 de ani, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria. Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport, 2 paleţi pe care se aflau mai multe cutii de carton ce conţineau flacoane cu parfum, inscripţionate cu însemnele unor mărci protejate, despre care există suspiciunea că sunt contrafăcute. În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea totală de 6.430 flacoane cu parfumuri, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de provenienţă.

În ambele cazuri, întreaga cantitate de bunuri, peste 12.100 de articole, estimate la o valoare de peste 6.500.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, zeci de mii de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 8 milioane de euro, au fost descoperite în PTF Calafat, în 26 mai. În acest caz, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean bulgar, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta marfă în regim de coletărie, pe ruta Grecia-Ungaria. Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conţineau articole de îmbrăcăminte şi marochinărie. În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea totală de 21.510 articole de îmbrăcăminte şi marochinărie, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute. Şoferul autocamionului a declarat ca bunurile îi aparţin. Bunurile, în valoare de 38.159.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, aproximativ trei tone de bunuri susceptibile a fi contrafăcute sosite din China, confiscate pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni. Acţiunea a fost demarată la începutul lunii mai, când în data de 9 mai, în zona Cargo a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul, lucrători ai Compartimentului Cargo şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a efectuat, în baza analizei de risc, un control asupra unui transport de bunuri diverse, expediat pe ruta Hong Kong - Istanbul - Bucureşti, cu destinaţia finală Ucraina. Întrucât echipa de control a avut suspiciuni cu privire la marfa transportată au fost desfăşurate activităţi specifice, în urma cărora s-a stabilit că transportul este format din 160 de colete, în cantitate totală de 2.862 kilograme, dar conţinea diverse bunuri inscripţionate cu însemnele unor branduri consacrate, fiind susceptibile a fi contrafăcute şi a aduce atingere titularului de marcă. Întreaga cantitate de bunuri, estimată la o valoare de aproximativ 10 milioane de lei dacă ar fi fost comercializată ca produs de marcă, a fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor.

Tot în luna mai, 350 de ceasuri inteligente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 1.280.000 lei, au fost depistate în Portul Constanţa, într-un container sosit din China, ce avea ca destinatar o societate comercială din judeţul Ilfov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO