Eveniment

Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene din ultimii 30 de ani, a fost încheiat cu succes”. Noua linie de 117 kilometri între Anina şi Reşiţa a costat 150 de milioane de lei

Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de...

Autor: Valeriu Dănilă

29.02.2024, 18:42 645

Proiectul de construire al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa a fost finalizat, linia trecând cu succes proba energizării, astăzi, 29 februarie 2024.  

Valoarea totală a proiectului de investiţii este de 150 de milioane de lei, lucrările fiind executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanţi: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu şi SC ELECTROMONTAJ SA Cluj. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă emis de Transelectrica.

Energizarea liniei nou construite marchează încheierea lucrărilor de execuţie, prin probarea funcţionării tehnice a instalaţiei electrice. Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este cel mai complex, din punct de vedere tehnic, şi dificil proiect de linie realizat de în România, în ultimii 30 ani, traseul acesteia traversând în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat şi greu accesibil. Complexitatea tehnică şi provocările pe care echipele de proiect, atât ale constructorilor, cât şi ale Companiei, le-au întâmpinat în procesul de execuţie a lucrărilor reflectă efortul extraordinar al specialiştilor care au contribuit la finalizarea acestei linii.

Linia Electrica Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa va fi pusă în funcţiune din punct de vedere operaţional odată cu finalizarea lucrărilor de construire a staţiei 400 kV Reşiţa, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua staţie de 400 kV Reşiţa va permite operaţionalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reşiţa – Pancevo.

Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa are o lungime totală de 117 kilometri şi este alcătuită din două tronsoane: o construcţie nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina), cu o lungime de 81,1 kilometri, şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa), cu o lungime de 36 de kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO