Eveniment

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 50% in ianauarie

26.02.2009, 19:30 17

In prima luna a anului tranzactiile imobiliare s-au redus la jumatate fata de aceeasi luna din 2008, de la 33.400 de vanzari la 17.300, a declarat ieri Ion Marin, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Numarul tranzactiilor imobiliare ar putea sa scada in acest an intre 30% si 50%, tinand cont de semnalele din piata si de evolutia de la inceputul anului, cand s-a inregistrat o reducere cu 50% a tranzactiilor", a spus Marin.
In ianuarie s-a pastrat ritmul de scadere inregistrat in decembrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, in ciuda reducerii pretului proprietatilor imobiliare. In ultimele doua luni ale anului trecut, preturile la imobiliare au scazut cu pana la 30%, potrivit estimarilor facute ieri de reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
"Preturile locuintelor vor continua sa scada cu pana la 20% in 2009, in conditiile in care piata creditelor nu se va debloca, iar accesul la finantare va ramane in continuare dificil, a apreciat Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al ARAI. "Este greu de apreciat cat vor mai scadea preturile la locuinte anul acesta, dar daca nivelul creditarii se mentine in continuare redus, vom vedea alte scaderi de pret. Scaderea poate fi de pana la 20% atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi", a spus Zilisteanu.
Cele mai vulnerabile la scaderile de pret de anul acesta vor fi locuintele cu o vechime de 30-40 de ani, cu 3-4 camere, din cartierele periferice.
"Scaderea de pret va afecta cel mai tare apartamentele din constructiile vechi, cu o vechime de 30-40 de ani, in special cele cu 3-4 camere. Nu cred ca garsonierele sau apartamentele cu 2 camere vor inregistra scaderi ale preturilor asemanatoare. Odata ce creditarea se va relansa, nu cred ca vom asista la o revenire a preturilor de pana acum", a adaugat Zilisteanu. El a mai apreciat ca desi bancile detin suficiente fonduri, atrase prin depozite de la populatie, institutiile bancare au preferat sa investeasca in titluri de stat, deoarece nu vor sa se expuna riscului de scadere a valorilor activelor pe fondul crizei economice.
"Chiar daca preturile la apartamentele vechi au scazut cu aproape 20% anul trecut, reducerea preturilor nu a fost resimtita in costul final al locuintelor, aceasta fiind absorbita de majorarea dobanzilor bancare", a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24