Eveniment

Ucraina are nevoie de 500.000 de noi recruţi. Îi poate strânge? Cei 330.000 de soldaţi de pe front sunt cu moralul scăzut, după ce de mai bine de doi ani de război au avut numai câteva zile de permisie

Ucraina are nevoie de 500.000 de noi recruţi. Îi poate...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2024, 09:56 8598

O nouă lege de mobilizare - care urmează să fie supusă votului parlamentar la 31 martie - urmăreşte să actualizeze cadrul legal al ţării înaintea unui val de recrutare anticipat pentru acest an, în care ar putea fi înrolate până la 500.000 de persoane, scrie FT. 

Efortul vizează în principal înlocuirea celor 330.000 de soldaţi epuizaţi care se află în prezent pe câmpul de luptă, a declarat ministerul ucrainean al apărării pentru Financial Times. Restul recruţilor ar urma să înlocuiască victimele şi să satisfacă alte nevoi militare, în funcţie de situaţia de pe câmpul de luptă, a precizat ministerul.

Însă legea se dovedeşte a fi controversată, cu peste 4.000 de amendamente depuse de parlamentarii ucraineni la primul proiect.

Când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în 2022, mulţi ucraineni s-au oferit voluntari pentru a-şi apăra ţara. Dar această rezervă a fost epuizată şi o mare parte dintre bărbaţii aflaţi la vârsta de luptă nu doresc să fie desfăşuraţi pe front.

Până în prezent, au fost recrutaţi doar bărbaţi cu vârsta de 27 de ani sau mai mult, cei care servesc pe câmpul de luptă având în medie 40 de ani. Ucraina are un bazin mai restrâns de mileniali şi Gen-Z în comparaţie cu alte naţiuni, având în vedere o scădere a ratei natalităţii după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

O propunere de reducere a vârstei de recrutare la 25 de ani a stârnit o reacţie vehementă din partea politicienilor care susţin că ar fi sinucigaş pentru naţiune să îşi trimită cei mai tineri în tranşee.

Într-un prim anunţ public despre victimele războiului, preşedintele Volodymyr Zelenskyy a declarat luna trecută că 31.000 de soldaţi au murit până în prezent. Este probabil ca numărul real să depăşească această cifră, mai mulţi oficiali americani estimând anterior că acesta este cel puţin mai mult decât dublu faţă de cifra lui Zelenskyy.

Datele privind populaţia masculină a Ucrainei, comunicate de comisia parlamentară pentru economie, arată că din cei 11,1 milioane de bărbaţi ucraineni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, doar 3,7 milioane sunt eligibili pentru mobilizare. Ceilalţi bărbaţi sunt fie luptători, fie invalizi, fie plecaţi în străinătate sau sunt consideraţi lucrători critici.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO