Eveniment

Ucraina şi Rusia au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene pentru a exporta cereale

Ucraina şi Rusia au semnat un acord pentru redeschiderea...

Autor: Florentina Niţu

22.07.2022, 18:12 121

Rusia şi Ucraina au semnat astăzi un acord pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exportul de cereale, o potenţială criză alimentară putând fi astfel atenuată, potrivit Reuters.

Acordul s-a materializat după două luni de discuţii intermediate de Organizatia Naţiunilor Unite şi Turcia. Acesta vizează un „pachet” care va restabili exporturile de cereale ucrainene, în timp ce va uşura transporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, în ciuda sancţiunilor severe impuse de Occident asupra Moscovei, conform lui Antonio Guterres, secretarul general al ONU, citat de Reuters.

Guterres a mai spus că volume semnificative de alimente vor ieşi din trei porturi cheie ucrainene - Odesa, Cernomorsk şi Yuzhny, iar ONU va înfiinţa un centru de coordonare pentru a monitoriza implementarea acordului. Anterior, Ucraina avea deschise doar două porturi, Reni şi Izmail.

"Astăzi, există un far pe Marea Neagră. Un far de speranţă..., posibilitate... şi uşurare într-o lume care are nevoie de el mai mult ca niciodată", a subliniat Guterres, conform Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO