Eveniment

UE şi SUA condamnă dublul atac terorist din Ierusalim şi escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni

UE şi SUA condamnă dublul atac terorist din Ierusalim...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

23.11.2022, 17:26 1473

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement, miercuri, dublul atac terorist din Ierusalim, soldat cu un mort şi zeci de răniţi, exprimând preocupări privind escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni.

Două explozii au avut loc miercuri dimineaţă în staţii de autobuz din Ierusalim. Prima deflagraţie s-a produs în zona Givat Shaul, la intrarea vestică în Ierusalim, iar a doua, după 30 de minute, în zona Ramot, în nordul oraşului.

Un adolescent israelo-canadian în vârstă de 16 ani a fost ucis, iar alte 26 de persoane au fost rănite, unele fiind în stare critică. Autorităţile israeliene consideră exploziile atacuri teroriste comise de militanţi palestinieni, potrivit site-ului Ynetnews.com.

"Au fost utilizate două dispozitive explozive puternice, care au avut capacităţi mari de a provoca daune", a declarat şeful Comisiei de anchetă.

Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) a condamnat "în cei mai puternici termeni" atacurile. "Transmitem condoleanţe profunde familiilor victimelor şi le dorim însănătoşire grabnică răniţilor. Suntem îngrijoraţi de escaladarea periculoasă a violenţelor în Israel şi în teritoriul palestinian ocupat", a subliniat Serviciul European de Acţiune Externă, citat de cotidianul The Times of Israel.

"Sunt înspăimântat de atacurile teroriste laşe produse astăzi în Ierusalim, care au vizat civili nevinovaţi, inclusiv copii. Inima mea este frântă de situaţia familiilor victimelor", a reacţionat, la rândul său, ambasadorul SUA în Israel, Tom Nides.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat miercuri după-amiază că Administraţia Joseph Biden condamnă vehement atentatele şi a propus "oferirea de asistenţă" autorităţilor israeliene. "Statele Unite sunt alături de Guvernul şi de poporul din Israel. După cum a afirmat preşedintele Biden în cursul vizitei efectuate în Israel în iulie, angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului rămâne ferm", a afirmat Karine Jean-Pierre, potrivit publicaţiei The Hill.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO