Eveniment

Un deputat USR solicită audierea propunerii de comisar european în Parlamentul României

Un deputat USR solicită audierea propunerii de comisar...

Autor: Teodor Bobei

02.10.2019, 13:39 52

Deputatul USR Iulian Bulai a cerut, miercuri, în plen, ca propunerea de comisar european să fie audiată în comisiile Parlamentului României. Solicitarea nu a fost supusă la vot, Florin Iordache susţinând că legea nu specifică dacă audierea în ţară trebuie făcută înaintea celei din PE.

Deputatul USR Iulian Bulai a cerut, miercuri, în Parlament, audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, a propunerii pentru funcţia de comisar european . Florin Iordache i-a răspuns acestuia, precizând că nu se pecifică dacă audierea din comisii se face înaintea celei din PE.

"În faţa cetăţenilor vă cer cu fermitate să vă reuniţi în Birourile permanente, să cereţi întrunirea celor două comisii de la Cameră şi de la Senat pentru a audia această persoană pentru a nu ne face de râs a doua oară în faţa europenilor. Să nu mai repetăm aceeaşi greşeală, să audiem acum ca să nu ne facem de râs după, că invers nu merge", a declarat Iulian Bulai, miercuri, în Parlament.

Deputatul USR a reproşat faptul că cele două Birouri Permanente nu au convocat o audiere a Rovanei Plumb în Parlamentul României, rezultatul fiind respingerea acesteia în Parlamentul European.

"În calitate de membru al acestei comisii la Camera Deputaţilor, vă aduc la cunoştinţă că săptămâna trecută, marţi, am solicitat preşedintelui de comisie să ni se pună la dispoziţie o decizie a biroului permannet reunit de convocarea celor două comisii, pentru a audia propunerea PSD Rovana Plumb pentru poziţia de comisar european pe transporturi. Nu s-a dat curs acestei solicitări şi iată că România s-a făcut de ruşine la Bruxelles propunând o persoană care nu a întrunit criteriile, lucru care putea fi evitat dacă o audiam în Parlamentul României", a afirmat Iulian Bulai.

Florin Iordache i-a răspuns lui Iulian Bulai, precizând că legea nu specifică dacă audierea din Paralmentul României trebuie făcută înainte de audierea din Comisiile PE.

"Dacă ciciţi în lege, spune că va fi audiat, dar lega nu spune dacă va fi audiat înainte de comisia de specialitate din Parlamentul European", a precizat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, marţi, după şedinţa Comitetului Executiv, că Dan Nica rămâne propunerea pentru funcţia de comisar european, iar dacă se cere, social democraţii au şi o propunere de rezervă, o femeie, respectiv pe Gabriela Ciot.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, cã Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare cãtre preşedintele PE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO