Eveniment

Un nou campion: Oraşul care depăşeşte majoritatea localităţilor din România şi poate fi capitala antreprenoriatului românesc

Un nou campion: Oraşul care depăşeşte majoritatea...

Autor: Dana Ciriperu

26.03.2023, 07:31 8872
Judeţul Bacău, din “săraca” Moldovă, are 15 companii antreprenoriale din cele 19 prezente în total în top 1.000. Timişul, din “bogatul vest de ţară”, are doar patru companii antreprenoriale din cele 48 de firme pe care le trimite între primele 1.000 din ţară. Ce model alegem pentru dezvoltare?

Top 1.000 reprezintă 46% din cifra de afaceri totală raportată în 2021 de peste 800.000 de companii active în România, iar Bucureştiul, cu nucleul semnificativ de companii multinaţionale înregistrate aici, reprezintă tot 46% din top 1.000.

Desigur că nu toate firmele înregistrate în Capitală au business doar aici, ci multe au prezenţă naţională, cu sucursale sau filiale şi în alte judeţe. Dar ponderea lor rămâne decisivă, aici plătesc taxe, de aici iau deciziile care se văd apoi şi la nivel regional. Situaţia se repetă şi în alte judeţe, mai ales acolo unde lider este o companie din retail (Profi în Timiş, Dedeman în Bacău, Lidl în Prahova sau Altex în Ilfov), pentru că şi în aceste cazuri cifra de afaceri raportată include reţele de magazine extinse la nivel naţional.

După numărul de companii din top 1.000 prezente în fiecare judeţ, Bucureştiul conduce detaşat, urmat de Ilfov, Timiş, Braşov şi Cluj într-o ierarhie care nu este deloc surprinzătoare.

Timişul, cu 48 de firme în top 1.000, este dominat de prezenţa companiilor multinaţionale, doar patru companii antreprenoriale din judeţ aflându-se între primele o mie de firme locale: Artoil (comerţ cu carburanţi), TIM Rail Cargo, o firmă de transport pe calea ferată, producătorul de corpuri de iluminat Elba şi producătorul de lactate Simultan.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO