Eveniment

Undă verde din Germania: Cancelarul german Scholz susţine aderarea la Schengen pentru Croaţia, România şi Bulgaria

Undă verde din Germania: Cancelarul german Scholz...

Autor: Dorin Oancea, Răzvan Botea

29.08.2022, 12:46 2804

Croaţia, România şi Bulgaria, ţări din Uniunea Europeană, îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen fără paşapoarte, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, conform Reuters.

"Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi ar trebui să o protejăm şi să o dezvoltăm. Acest lucru înseamnă, de altfel, închiderea decalajelor rămase", a declarat el, potrivit textului unui discurs care urmează să fie rostit la Praga.

El s-a referit la apartenenţa României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, care ar însemna libera circulaţiei a bunurilor în acest spaţiu, fără controale vamale.

Luni, la ora 13:00 ora României, în vamă la Nădlac coada de TIR-uri pentru trecerea vămii în  Ungaria era de şase kilometri. Este o situaţie obişnuită să fie o coadă de kilometri întregi pentru aceste transporturi la graniţa cu Ungaria, iar pentru fiecare kilometru de coadă timpul de aşteptare este de circa o oră. Din Ungaria, practic nu mai există controale vamale spre Vestul Europei, pentru ţările care fac parte din spaţiul Schengen.

„Din Ungaria, dacă nu te eşti atent, nici nu ştii când ai trecut în Austria, Germania, Belgia şi aşa mai departe”, spune D.M, şofer de TIR din România care tranzitează regulat ruta amintită.

„Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru o aderare deplină. Voi depune eforturi pentru ca acestea să devină membri cu drepturi depline", a mai spus cancelarul german, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO