Eveniment

Ursula von der Leyen: Circulă un val masiv de informaţii false referitoare la pandemia de coronavirus. Dacă bei înălbitor nu scapi de coronavirus, dar poţi muri. Usturoiul şi vitamina C nu pot să vindece coronavirusul

Ursula von der Leyen: Circulă un val masiv de...

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2020, 16:52 2008

Comisia Europeană a publicat un clip video în care preşedintele Ursula von der Leyen atrage atenţia asupra valului masiv de informaţii false care circulă în legătură cu pandemia de COVID-19.

„Poate usturoiul sau vitamina C să vindece coronavirusul? Nu. Virusul infectează numai oameni în vârstă? Nu. Dar am văzut acest tip de mesaje sau alte informaţii false online sau pe reţele sociale. Circulă un număr tot mai mare de ştiri false cu privire la pandemia de coronavirus care circulă în special online. Este un val masiv care creşte din incertitudine anxietate şi dintr-un flux de ştiri în continuă schimbare”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a spus că va spori eforturile împotriva acestor informaţii false, întrucât unele se dovedesc a fi chiar mortale.

„Mă îngrijorează faptul că unele dintre acestea pot fi cu adevărat dăunătoare: de exemplu, afirmaţia falsă potrivit căreia consumul de înălbitor vindecă virusul. Consumul de înălbitor poate fi mortal”, a spus ea.

Mai mult, von der Leyen arată cu degetul spre cei care fac afirmaţii false pentru a face bani şi spune că aceste practici trebuie oprite.

„De asemenea, mă îngrijorează că cei care fac aceste afirmaţii exploatează temerile cetăţenilor cu privire la virus doar pentru a face bani. De exmeplu, prin promovarea unui anumit tip de săpun foarte scump care se presupune că ar distruge virusul. Aceste practici trebuie să înceteze. Colaborăm cu platformele online şi le încurajăm să îşi intensifice acţiunile de combatere a dezinformării cu privire la coronavirus”, a explicat Ursula von der Leyen.

Ea spune că platformele vor retrograda sau chiar înlătura conţinutul dăunător şi publicitatea înşelătoare, „dar trebuie făcut mai mult”.

„Companiile care deţin reţele sociale trebuie să facă schimb de date cu comunitatea de verificare a informaţiilor, astfel încât împreună să punem capăt acestor zvonuri periculoase. Vom continua să monitorizăm îndeaproape acţiunile pe care le iau aceste platforme.

Preşedintele Comisiei Europene sfătuieşte populaţia din statele membre să aibă încredere în publicaţiile de presă cu renume privind informarea corectă şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO