Eveniment

USR acuză: Lucian Bode a furat şi trebuie să plece. Klaus Iohannis tace de 24 de ore

USR acuză: Lucian Bode a furat şi trebuie să plece....

Autor: Gabriel Pecheanu

12.01.2023, 10:28 65

Lucian Bode trebuie să plece din funcţia de ministru de Interne, după verdictul de plagiat dat de UBB, declară la RFI preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai (USR). El remarcă de asemenea că „preşedintele Klaus Iohannis tace în acest caz”.

„Concluzia Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai confirmă şi suspiciunile şi cercetarea făcută de USR pe teza domnului Bode, în care am găsit elemente de plagiat, cât şi rezultatul cercetării jurnalistei Emilia Şercan. Dacă cineva putea să conteste rezultatul cercetării, analizei tezei făcute de către USR sau de către doamna Emilia Şercan, nu cred că există nici un for academic în România care poate să conteste rezultatul Comisiei de Etică, aparţinând UBB (...). În termeni academici, acest rezultat se traduce într-o recomandare de retragere a tezei. În termeni politici, pentru că domnul Bode nu este
doar un academician universitar, cercetător în securitate şi energie, ci este un politician, este ministrul de Interne în Guvernul României, acest rezultat se traduce printr-o nevoie de părăsire a acestui post din partea domnului Bode. Domnul Bode a furat, domnul Bode trebuie să plece, nu mai poate să fie ministru de Interne în Guvernul României”, spune Iulian Bulai.

Deputatul USR remarcă faptul că în cazul de plagiat al lui Lucian Bode „Klaus Iohannis tace de 24 de ore”.

„Cei de la PNL tac şi în loc să-şi asume acest eşec al unui om politic dezastruos, o atacă pe doamna Şercan, prin punctaje ţintite, prin materiale plătite şi prin comunicatorii lor. Aşteptarea tuturor românilor este ca domnul Bode să plece şi să nu tragă după el toate mizele importante pentru România (...). Sunt foarte multe mize uriaşe, unde noi trebuie să avem politicieni impecabili, cu un comportament şi o comunicare impecabilă, atât intern, cât şi extern (...). Domnul Iohannis însuşi a spus şi în 2014 şi în toamna anului 2022 că oricine plagiază chiar şi trei propoziţii dintr-o teză de doctorat şi este politician trebuie să plece din funcţie”, încheie Bulai.

Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai a decis, după analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că este „absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022”: „E un precedent extrem de periculos. (...) Aceste atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi asupra mea sunt absurde”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO