Eveniment

Vanghelie, primarul care nu publică niciodată bugetul primăriei, ar fi acordat contracte ilegale de 2 mld. lei

Marian Vanghelie, aflat la al patrulea mandat de primar, este celebru pentru faptul că primăria sa nu a publicat niciodată pe site-ul propriu execuţiile bugetare şi nici nu-şi depune declaraţiile de avere decât rar

Marian Vanghelie, aflat la al patrulea mandat de primar, este celebru pentru faptul că primăria sa nu a publicat niciodată pe site-ul propriu execuţiile bugetare şi nici nu-şi depune declaraţiile de avere decât rar

Autor: Iulian Anghel, Otilia Ciocan

13.03.2015, 00:03 1032

Primarul sectorului 5 este cercetat pen­tru că ar fi acordat contracte ilegale de 2 mi­liarde de lei (440 mil. euro), pentru care ar fi pretins comisioane de 20% din valoarea atribuirilor, adică 400 mil. lei.

Marian Vanghelie, aflat la al patrulea man­dat de primar, este celebru pentru faptul că primăria sa nu a publicat niciodată pe

site-ul propriu bugetul instituţiei sau execuţiile bugetare. Edilul nu-şi publică regulat nici declaraţiile de avere, ultima de acest fel datând din 2012, când a candidat pentru un nou mandat.

Ieri însă procurorii DNA i-au perche­ziţionat casa, sediul primăriei şi îl acuză că a acordat contracte ilegale de 2 miliarde de lei, din 2007 până în prezent, pentru care pretindea comisioane de 20% din valoarea contractelor. Prietena edilului, deputata Oana Mizil, a fost şi ea audiată ieri la DNA, iar aseară a demisionat din Parlament.

În ceea ce priveşte averea lui Vanghelie, Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat în 2013 că a avut venituri legale între 2008 şi 2011 de 253.000 de lei, dar că „modificările patrimoniale“ indică o avere în creştere cu un milion de lei, diferenţă pe care edilul nu ar putea-o justifica. Ieri, poliţiştii i-au ridicat, după percheziţie, şi colecţia de ceasuri, având o valoare declarată de 70.000 de euro. Însă doar un singur ceas din cele purtate de edil, un Frank Muller Perpetual, are o valoare de catalog de 80.000 de euro.

În declaraţia de avere din 2012, Van­ghelie mai scrie că are de recuperat de la o persoană fizică 2,2 mil. lei reprezentând un împrumut şi că deţine o limuzină Mercedes.

Primăria sectorului 5, cel mai sărac sector al Bucureştiului, nu publică niciodată pe site-ul propriu bugetul instituţiei, aflat undeva la 400  mil. lei, prin urmare este mai dificil de spus ce proiecte avea primăria în derulare.

Marian Vanghelie a fost ieri scos cu mascaţii din locuinţa sa, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au avut loc percheziţii, iar de acolo urma să fie dus aseară la DNA pentru audieri.

Pe lângă locuinţa lui Vanghelie, au mai fost percheziţionate şi Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei. Valoarea contractelor se ridică la 2 miliarde de lei, iar primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări. DNA a comunicat ieri că procurorii îl cercetează pe Vangheliei într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 – 2015.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO