Eveniment

Varujan Vosganian: Deficitul bugetar este bun daca vrem sa avem crestere economica

Varujan Vosganian: Deficitul bugetar este bun daca vrem sa avem crestere economica

Ministrul finantelor vede pentru anul in curs un PIB/cap de locuitor de pana la 6.200 de euro

29.02.2008, 19:07 28

"Este o copilarie daca se incearca intelegerea deficitul fiscal dupa marimea acestuia. BNR a salutat faptul ca Guvernul reduce cheltuielile bugetare legate de consum, si nu din investitii. Reducerea deficitului fiscal pe partea de investitii nu ar fi fost folositoare. Daca se taiau sume de la investitii, rectificarea era chiar antiproductiva", a declarat Isarescu.
"Deficitul bugetar nu poate fi redus daca vrem sa avem crestere economica. Acesta nu trebuie privit ca un pericol, ci ca o resursa a dezvoltarii. Un deficit de 1,5-2% din PIB este cel mai potrivit pentru anii 2008, 2009 si 2010, astfel incat, dupa 2010 sa il putem reduce la nivelul de 1,2%-0,9%", sustine la randul sau Varujan Vosganian, ministrul finantelor.
Cresterea economica se va plasa in acest an in jur de 6%, daca sectorul agricol va avea o revenire la nivelul productiei, dupa nivelul slab din 2007, potrivit estimarilor guvernatorului BNR.
"Partea variabila ramane agricultura. Nu s-a intamplat sa avem in Romania doi ani la rand prosti in agricultura. Cu un an agricol normal, nu bun sau foarte bun, cresterea economica s-ar putea apropia de 6%", a continuat Isarescu.
Ministrul finantelor vede pentru anul in curs un PIB pe cap de locuitor de pana la 6.200 de euro, pentru ca pana in 2020 Romania sa poata atinge stadiul unei tari dezvoltate cu un PIB de cap de locuitor intre 15.000 si 20.000 de euro.
"Romania nu mai este un spatiu al resemnarii. Trebuie sa ne obisnuim cu statutul unei tari mediu dezvoltate, al unei tari macroeconomic stabile", a afirmat Varujan, adaugand ca nu exista o perspectiva negativa asupra economiei romanesti.
Pe de alta parte, Isarescu a precizat ca in Romania nu se pune problema unei recesiuni economice, ci doar a unei mici incetiniri a avansului anual al PIB si ca inflatia se va inscrie pe o traiectorie descrescatoare in a doua jumatate a anului. Isarescu a adaugat ca zona in care a intrat cursul spre sfarsitul lunii februarie este mult mai sustenabila decat cea din vara anului trecut.
"Ne-am speriat cu totii de evolutia cursului euro de la 3,1 la 3,7 lei intr-un interval de cateva luni. Sunt de parere insa ca este mai bine ca am avut parte de o depreciere rapida decat de una taraganata", a afirmat Isarescu. El a sustinut ca nu va utiliza cursul pentru a tinti inflatia, daca acest lucru ar presupune o apreciere nesustenabila a leului.
Veniturile inregistrate anul trecut la bugetul general consolidat au totalizat 140,44 mld. lei (42 mld. euro), iar cheltuielile s-au ridicat la 150,71 mld. lei (45 mld. euro), rezultand un deficit de 10,27 mld. lei (3 mld. euro), respectiv 2,63% din PIB-ul preliminat, a declarat ministrul finantelor, Varujan Vosganian.
El a aratat ca 500 mil. euro au reprezentat cheltuieli ocazionale, respectiv plata titlurilor de despagubire si a sumelor depuse la CEC pentru achizitia de masini.
"Fara aceste sume, care reprezinta peste 0,4% din PIB, deficitul bugetului consolidat ar fi fost de 2,1-2,2% din PIB", a spus Vosganian.
Deficitul a fost calculat, potrivit metodologiei europene, in raport cu PIB-ul preliminat in toamna anului trecut, iar datele privind PIB ar putea cobori nivelul deficitului la 2,55% din PIB, potrivit oficialului.
In privinta solicitarii de reducere a cheltuielilor bugetare cu doua miliarde de euro, inclusa in motiunea simpla initiata de PSD si PC, Vosganian a amintit ca va propune Guvernului, la prima rectificare bugetara din acest an, o diminuare a costurilor la buget cu aproximativ un miliard de euro.
In legatura cu problema parafiscalitatii, unde Romania se numara printre tarile cu cele mai multe taxe si impozite, avand un total de 385 de taxe percepute, Vosganian spune ca a abrogat 107 tipuri de taxe. El a precizat ca printre cele 278 ramase se numara taxe precum tarifele pentru transportul cu metroul, biletele la Muzeul Taranului Roman, precum si taxe platite pentru reluarea examenelor de licenta sau de bacalaureat.

Negocierile cu Petrom si Romgaz ar putea fi finalizate in martie

Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, a declarat ca va finaliza in martie negocierile cu Romgaz si Petrom pentru participarea celor doua companii la fondul social destinat ajutorarii persoanelor cu venituri reduse la plata facturilor pentru gaze. La inceputul lunii februarie, Vosganian a afirmat ca fondul va insuma in acest an 200 mil. lei (55,2 mil. euro), din contributiile companiilor Petrom si Romgaz. Petrom a infirmat, insa, aceasta suma, sustinand ca nivelul contributiei nu a fost inca stabilit. Ministrul a replicat: "Nu va asteptati ca Petrom sau Romgaz sa recunoasca elementele negocierii cu statul". El a clasificat ca "fantezista" suma de aproximativ 165 mil. dolari vehiculata in motiunea simpla "Stop degradarii nivelului de trai!...", initiata de PSD si PC si adoptata de Senat. Vosganian a adaugat ca pretul gazelor din productia interna, in prezent de 495 de lei pe 1.000 metri cubi, nu va creste in acest an si ca Romania nu are cele mai mari preturi la gazele importate din Rusia. Vosganian spune ca opozitia a mandatat prin motiune guvernul sa elaboreze strategii pentru un mediu mai curat, taxa auto inscriindu-se in acest set de masuri. (Roxana Petrescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO