Eveniment

Veniturile totale la bugetul consolidat au fost sub 32% ultimul deceniu. În 2022, guvernul le estimează la 34% din PIB iar în anul ce vine, la 35% din PIB. De unde creşterea?

Veniturile totale la bugetul consolidat au fost sub 32%...

Autor: Răzvan Botea

19.12.2022, 19:15 333

Fără modificări majore de taxe, cum ar fi creşterea TVA, sau fără încasări din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se poate ajunge la venituri de 35% din PIB, este de părere Emilian Duca, consultant fiscal.

„În 2023 nu vor ajunge la 35% din PIB cu veniturile, decât dacă încasează banii din PNRR, care să modifice baza. Altminteri nu văd cum ar putea să ridice mai mult cu un procent, indiferent cât de eficiente ar fi Antifrauda sau Fiscul. Singurele modalităţi sunt exterioare sistemului fiscal, cum ar fi prin încasarea de la entităţile cu capital de stat, ceea ce se reflectă în venituri nefiscale“, a spus el.

Guvernul a venit cu mai multe modificări pe fiscalitate în 2022, majoritatea cu impact în 2023. Dintre acestea, cele mai importante se referă la creşterea contribuţiilor sociale pentru contractele part-time până la nivelul salariului minim, majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, creşteri de TVA la HoReCa şi la băuturi carbogazoase.  În opinia lui Emilian Duca, impactul real pe veniturile fiscale ale bugetului de stat – veniturile din taxe, impozite şi contribuţii sociale – ar urma să fie de plus 8%, faţă de nivelul din 2022, fără a lua în considerare inflaţia. La această creştere, potrivit consultantului fiscal, ar urma să contribuie şi controalele mai agresive ale inspectorilor fiscali la companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO