Eveniment

O veste proastă: Veniturile la bugetul consolidat au stagnat în octombrie faţă de octombrie anul trecut, în condiţiile în care pe primele nouă luni creşterea era de 14%. Deficitul bugetar s-a dus la 2,2% din PIB

O veste proastă: Veniturile la bugetul consolidat au...

Autor: Sorin Pâslaru

26.11.2018, 20:02 1158

Veniturile la bugetul consolidat au stagnat în octombrie 2018 la 27,4 miliarde de lei, adică aceeaşi sumă încasată în octombrie 2017, în condiţiile în care pe primele nouă luni din anul acesta creşterea fusese de aproape 14%, conform unui draft al execuţiei bugetului general consolidat pe primele 10 luni, văzut de ZF.

Ca urmare, cheltuielile totale având acelaşi ritm de creştere şi în octombrie ca şi pe primele nouă luni, de +18%, deficitul bugetar a crescut de la 16,7 miliarde de lei, pe primele nouă luni, la 20,9 miliarde de lei, pe primele 10 luni.

Aceasta înseamnă, raportat la produsul intern brut, că deficitul a crescut doar într-o lună, de la 1,77% din PIB la 2,22% din PIB.

Pe primele 10 luni din 2017, deficitul bugetar era de 0,77% din PIB. Creşterea este periculoasă pentru că poate determina o trecere a deficitului bugetar la sfârşitul anului la peste 3% din PIB, având în vedere că deobicei pe ultimele două luni se înregistrează un deficit bugetar de 1,5-2% din PIB.

Veniturile fiscale au mers bine, însă sumele primite de la Uniunea Europeană au mers prost. În luna octombrie 2018, am atras doar 2,0 miliarde de lei faţă de 4,8 miliarde de lei, decontate de la Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020, pentru luna octombrie 2017.

Ca urmare, deşi pe primele nouă luni sumele primite de la UE înregistrau o creştere de 23%, până la 9,2 miliarde de lei, pe primele 10 luni sumele primite de la UE sunt în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

În rest, sumele încasate din TVA au crescut tot cu 9%, din accize cu 8%, contribuţiile de asigurări s-au menţinut la un plus puternic de 37% şi, de asemenea veniturile nefiscale la +19%.

Este neclar dacă frânarea bruscă a finanţărilor de la Uniunea Europeană este determinată de netrimiterea de contracte spre acceptarea plăţii către Bruxelles sau este o decizie a guvernului pentru a nu cheltui din bani proprii la proiectele din fonduri europene.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO