• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Eveniment

Veşti bune pentru românii stabiliţi în Marea Britanie: Preşedintele Klaus Iohannis le asigură acestora că vor putea să-şi exercite neîngrădit drepturile şi după Brexit

Veşti bune pentru românii stabiliţi în Marea Britanie: Preşedintele Klaus Iohannis le asigură acestora că vor putea să-şi exercite neîngrădit drepturile şi după Brexit

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

31.01.2020, 16:10 107

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor din Marea Britanie, vineri, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, că „vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite”, fiindcă acest obiectiv a fost urmărit în Acordul de retragere.

„În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor români care locuiesc, muncesc şi studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilităţii şi certitudinii juridice. Astfel, cetăţenii români din Regatul Unit vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite”, a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis consideră că „retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”.

Preşedintele României a mai spus că regretă decizia Marii Britanii, dar voinţa cetăţenilor britanici trebuie respectată.

„Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenţei la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voinţa suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, cu care împărtăşim acelaşi sistem de valori”, a argumentat acesta.

El a mai zis că România îşi doreşte să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, „astfel încât relaţia bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”.

Şeful statului susţine că România rămâne un stat angajat în negocierea unui parteneriat între UE şi Marea Britanie.

„În acelaşi timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene şi să stabilim o relaţie cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajaţi în negocierea şi agrearea unui parteneriat ambiţios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii”, a motivat el.

„Vom continua să urmărim şi în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi garantarea egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a conchis preşedintele.

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani şi jumătate de când cetăţenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca ţara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577