Eveniment

Veşti bune din SUA: Economia americană a înregistrat încă o lună de creştere solidă a numărului de locuri de muncă, în ciuda faptului că angajatorii se confruntă cu o piaţă a forţei de muncă istoric de restrânsă

Veşti bune din SUA: Economia americană a înregistrat...

Autor: Ştefan Stan

03.06.2022, 17:02 128

Economia americană a înregistrat încă o lună de creştere solidă a numărului de locuri de muncă în luna mai, în ciuda faptului că angajatorii se confruntă cu o piaţă a forţei de muncă istoric de restrânsă şi cu eforturile factorilor de decizie politică de a tempera cererea, scrie FT. 

Angajatorii din cea mai mare economie a lumii au adăugat 390.000 de locuri de muncă în cursul lunii, mai puţin decât cele 436.000 de posturi create în perioada anterioară, revizuite în creştere, dar mai mult decât se aşteptau economiştii.

Rata şomajului s-a stabilizat la 3,6%, cu doar 0,1 puncte procentuale peste nivelul la care se afla în februarie 2020, înainte ca pandemia de coronavirus să se răspândească la nivel mondial.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, recreerea şi ospitalitatea s-a numărat printre sectoarele care au înregistrat creşteri "notabile". Mai mult de 80.000 de posturi au fost adăugate în luna mai, fiind create, de asemenea, alte 75.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor profesionale şi de afaceri. Locurile de muncă din domeniul transporturilor şi depozitării au crescut cu 47.000. Singurul sector care a înregistrat pierderi a fost cel al comerţului cu amănuntul, numărul de locuri de muncă scăzând cu 61.000.

"Acesta a fost un raport foarte bun, care până acum este în concordanţă cu o aterizare uşoară", a declarat Ellen Gaske, economist la PGIM Fixed Income. "Aceste creşteri ale locurilor de muncă vin în paralel cu decelerarea câştigurilor medii orare, ceea ce sugerează că, potenţial, expansiunea economică s-ar putea dovedi destul de robustă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO