Eveniment

Vladimir Putin răbufneşte din nou: Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a Republicii Moldova ameninţă securitatea Europei

Vladimir Putin răbufneşte din nou: Aprovizionarea cu...

Autor: Mihai Draghici

28.04.2022, 14:37 114

Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat joi Administraţia Vladimir Putin.

"Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate", a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a sugerat miercuri că este esenţial să fie furnizat armament nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, Georgiei şi naţiunilor din Balcanii de Vest. "Sunt unii care argumentează că nu ar trebui să furnizăm armament greu de teama de a nu provoca ceva mai rău. Dar opinia mea este că, de fapt, cea mai mare provocare ar fi lipsa de acţiuni. Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, şi Balcanii de Vest, precum şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia au rezilienţă şi capabilităţi de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea", a afirmat Liz Truss.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a condamnat vehement "actele teroriste" din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. "Moscova consideră aceste evenimente ca fiind acte teroriste care au scopul destabilizării situaţiei. Condamnăm ferm tentativele de implicare a Transnistriei în evenimentele din Ucraina", a declarat Maria Zaharova, potrivit cotidianului Le Figaro. Luni, sediul unei agenţii de securitate din regiunea separatistă moldoveană Transnistria a fost vizat de un atac cu rachetă, iar marţi au avut loc explozii la un turn de telecomunicaţii. Administraţia de la Chişinău a organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională. Ucraina a acuzat Rusia că pregăteşte provocări în Transnistria. În regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt staţionaţi 1.500 de militari ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO