• Leu / EUR4.7789
  • Leu / GBP5.7446
  • Leu / USD4.4241
Eveniment

De ce vor angajatorii români să aducă angajaţi vietnamezi: au o productivitate mai mare, sunt loiali şi nu dispar de la locul de muncă. „Vietnamezii sunt interesaţi să muncească cât mai mult, să facă ore suplimentare, pentru a trimite cât mai mulţi bani acasă, la familii. Exact cum fac românii când pleacă la muncă în partea de vest.“

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.08.2018, 00:05 3183

Peste 1.500 de vietnamezi au venit în prima jumătate a acestui an să lucreze în România, aceştia reprezentând cea mai vastă comu­nitate a cetăţenilor din state din afara UE care au venit în 2018 să lucreze în România şi au primit avize de angajare sau de detaşare.

În total, comunitatea angajaţilor vietna­mezi reprezintă 35% din totalul celor aproape 4.400 de cetăţeni străini din state din afara UE care au primit permis de muncă în România în 2018.

„Pe un angajator îl inte­resează în primul rând  productivitatea: cât îl costă să producă o unitate de produs, fie că e vorba de un metru pătrat de faianţă, un kilogram de pulpe de pui tranşate sau o piesă de lemn pentru design auto.  Am primit confirmări din mai multe surse că vietnamezii au o productivitate ridicată“, a explicat Romulus Badea, tax partner în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit Soter & Partners, companie care a intermediat recrutarea de personal asiatic în România din Vietnam, Sri Lanka sau Nepal.

El a mai spus că, în general, muncitorii vietnamezi sunt mai „ieftini“ în termen de salariu negociat, însă costurile suplimentare cu procedurile de imigrare (avizul de muncă, viza, permisul de şedere), cazarea, hrana zilnică şi biletul de avion reduce acest beneficiu. 

„Cu cât contractul este pe un termen mai lung, cu atât costul mediu al angajatorului este mai mic. În plus, angajaţii străini, inclusiv vietnamezii, sunt mult mai loiali, nu dispar de la locul de muncă de pe o zi pe alta.  Acest lucru reduce costurile ascunse ale înlocuirii şi ale integrării salariaţilor noi“, a mai spus Romulus Badea. Unul dintre angajatorii care au recrutat o mare parte a angajaţilor vietnamezi este şantierul naval Vard Tulcea, care avea la începutul acestui an 375 de angajaţi vietnamezi. 

Pachetele salariale oferite unui vietnamez care munceşte în România trebuie să conţină în mod obligatoriu cazare, hrană zilnică, asigurare medicală, prin plata CASS, transportul de la locul de cazare la muncă şi înapoi la cazare şi transportul cu avionul la început de contract şi la finalizarea acestuia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7789
Diferență: -0,023
Ieri: 4.7800
Azi: 4.4241
Diferență: 0,2493
Ieri: 4.4131
Azi: 5.7446
Diferență: -0,113
Ieri: 5.7511
Azi: 4.4982
Diferență: -0,0089
Ieri: 4.4986