Eveniment

Willbrook ataca piata hoteliera cu proiecte in Brasov, Bucuresti si Timisoara

08.09.2008, 19:15 58

Compania de dezvoltare imobiliara Willbrook Management International, care a inceput constructia mai multor cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale pe piata locala, a achizitionat hotelul Teleferic din Poiana Brasov, pe care intentioneaza sa-l reabiliteze, si vizeaza constructia altor doua hoteluri, in Bucuresti si Timisoara, in cadrul unor proiecte mixte.
Hotelul din Bucuresti va fi localizat in Pipera, unde Willbrook va dezvolta un centru mixt care va cuprinde alaturi de spatii de birouri, un centru expozitional in suprafata de 400.000 de metri patrati. Investitia in proiect este estimata la aproximativ 900 de milioane de euro.
Hotelul din Timisoara va fi realizat in cadrul unui proiect mixt, care va cuprinde si spatii de birouri si locuinte, pentru care investitia se va ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, cele doua proiecte fiind in stadii incipiente de dezvoltare. "Hotelul Teleferic din Brasov il pregatim pentru un operator international. Dupa reabilitare, hotelul Teleferic va avea cinci stele", a declarat Daiana Voicu, directorul general al Willbrook Management International.
Compania a fost infiintata in Marea Britanie cu scopul de a investi pe piete din Europa Centrala si de Est, precum Romania, Cehia, Polonia sau Bulgaria.
Unul dintre cele mai importante proiecte incepute de Willbrook in Romania este cladirea de birouri Cathedral Plaza, amplasata langa Catedrala "Sfantul Iosif" din Bucuresti, considerata monument istoric. Lucrarile de constructie ale imobilului de birouri au fost suspendate printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova in iulie 2007, in urma unui proces deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolica.
"Suspendarea lucrarilor la Cathedral Plaza a provocat daune in valoare de 7-8 milioane de euro. Speram ca pana la sfarsitul anului sa se incheie procesul, pentru a fi luata o decizie referitor la cine anume trebuie sa ne plateasca daunele", a spus Voicu.
Dezvoltatorul va lansa de asemenea in primavara anului viitor un proiect rezidential pe o suprafata de aproape 2 hectare in Bucuresti.
"Portofoliul de proiecte nu va mai fi extins, vom dezvolta pe terenurile deja achizitionate. Preturile la terenuri sunt exagerate", a adaugat Voicu.
Criza financiara a facut bancile tot mai reticente in acordarea de finantare dezvoltatorilor imobiliari de pe piata locala, fapt care va avea un impact negativ asupra numarului de proiecte noi si al celor in derulare.
"Costurile cu finantarea au crescut cu un punct procentual de la inceputul anului. Pe de alta parte, bancile nu mai sunt la fel de dispuse sa finanteze proiectele imobiliare, pe fondul crizei de lichiditati din plan international. Conditiile de creditare sunt mai drastice, iar bancile sunt tot mai selective in alegerea clientului", a declarat reprezentantul companiei de dezvoltare imobiliara Willbrook Management International.
Finantarea bancara poate ajunge sa detina o pondere de peste 50% din investitia necesara dezvoltarii unui proiect imobiliar, astfel ca majorarea costurilor de finantare alaturi de inasprirea conditiilor de creditare vor duce la o reducere vizibila a numarului de proiecte noi, dar si la falimentul unor dezvoltatori imobiliari.
"Situatia de pe piata imobiliara este incerta, astfel ca volumul de credite corporate acordate s-a redus", a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al diviziei Corporate banking al Raiffeisen Bank.
Willbrook colaboreaza in prezent pe piata locala cu un portofoliu de banci printre care se numara grecii de la Alpha Bank sau EFG Eurobank.
"Proiectele care vor reusi sa treaca de faza 'de hartie' vor fi mai putine. Cred, de asemenea, ca vor avea loc si falimente ale unor dezvoltatori imobiliari", a mai spus Voicu.
Compania Willbrook Management International este specializata in managementul dezvoltarilor imobiliare de lux, cu proiecte imobiliare in derulare in Romania a caror valoare este estimata la aproximativ 2 miliarde de euro.
Potrivit celor mai recente date existente, principalii actionari ai Willbrook sunt patru fonduri de investitii, doua britanice si doua din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO