Eveniment

ZF Health&Pharma Summit'23. Dan Minoiu, Muşat & Asociaţii: Piaţa farma din România este în continuare o piaţă atractivă pentru investitori, dar are nevoie de mai multă stabilitate legislativă şi de predictibilitate fiscală

ZF Health&Pharma Summit'23. Dan Minoiu, Muşat &...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2023, 16:50 90

România prezintă în continuare interes pentru investitorii străini, inclusiv în zona farma, dar are nevoie de mai multă stabilitate legislativă şi de predictibilitate fiscală, a spus Dan Minoiu, Partener în cadrul firmei de avocatură Muşat & Asociaţii, prezent luni în la evenimentul ZF Health&Pharma Summit ’23.  

“Pandemia ne-a învăţat că trebuie să privim sectorul farmaceutic ca pe unul strategic pentru România şi investiţiile în domeniul farmaceutic, mai ales în industrie, trebuie încurajate. Un bun exemplu este Stada, care a ales să construiască o fabrică în România prin competiţie cu celelalte companii afiliate din grup. Decizia de dezvolta o linie de producţie, o unitate de producţie, ţine de stabilitatea legislativă şi de predictibilitatea fiscală”.

Alte declaraţii:

♦ Când vorbim de sectorul farma, vorbim de o serie de probleme şi oportunităţi de unde rezultă necesitatea modernizării cadrului legal în domeniul farmaceutic şi în domeniul sănătăţii. Este unul dintre cel mai reglementat domeniu din industria din România.

♦ Pe de o parte vorbim de acte normative evoluţionare care se ne ducă la următorul pas, să vedem cum putem îmbunătăţi nevoile actuale ale pacienţilor din România, cum putem asigura medicamentele în piaţă şi accesul pacienţilor la tratament, şi pe de altă parte de acte normative revoluţionare care să introducă schimbări semnificative în sistem, care sunt aşteptate de întreaga industrie.

♦ În ultimii ani constatăm o creştere a actelor emise în domeniul sănătăţii. Doar în 2022 şi 2023 vorbim de aproape 670 de acte normative care sunt emise în legătură cu reglementarea medicamentelor. Constatăm că uneori nu se realizează o consultare publică sau nu se realizează pe un studiu de impact, de aici şi nemulţumirile care apar între produsul final şi noi ca industrie, ca pacienţi, ca analişti.

♦ Sunt probleme care ţin de competenţa suprapusă a unor autorităţi în domeniu sau de negarea de competenţă, unde autorităţile plasează mingea dintr-o curte în alta. Există şi iniţiative din partea industriei care ar trebui să fie mai mediatizate, mai susţinute, care pleacă de la nevoia dezvoltării sistemului farmaceutic în interesul pacientului.

♦ Avem nevoie de stabilitate, de fabrici, de investiţii în sectorul privat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO