Eveniment

ZF Health&Pharma Summit'23. Emanuel Bancilă, EY: Începând cu 2015, ANAF şi-a concentrat atenţia asupra industriei farmaceutice, iar sumele impuse sunt foarte mari. Principala zonă de interes a vizat înregistrarea de sedii fixe şi sedii permanente din oficiu ale companiilor din domeniu

ZF Health&Pharma Summit'23. Emanuel Bancilă, EY:...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2023, 17:15 75

Inspecţiile fiscale în industria farmaceutică au luat avânt începând cu anul 2015, când ANAF a început să-şi concentreze atenţia asupra acestui sector, principala zonă de acţiune vizând controlul privind înregistrarea de sedii fixe şi sedii permanente din oficiu ale companiilor din domeniu, a spus Emanuel Bancilă, Tax Policy and Controversy Leader în cadrul EY Romania, prezent la conferinţa ZF Health&Pharma Summit'23.

"Statistic, la nivelul instanţelor de judecată din România, noi, ca practică, ne confruntăm cu un număr de opt sedii permanente şi sedii fixe. Pentru şapte  dintre acestea am reuşit să obţinem suspendarea actului administrativ de înregistrare în instanţa de judecată. Toate societăţile care au contestat aceste acte de impunere li s-au respins contenstaţiile fiscale"

Alte declaraţii:

♦ Încă de acum zece ani România are legislaţie de preţuri de transfer. Liniile directoare ale OECD au fost transpuse în Codul fiscal şi, ca atare, o companie care face producţie nu poate să aibă aceeaşi marjă de profit cu o companie care face import şi distribuţie.

♦ ANAF, când vine în control, are posibilitatea să ceară dosarul preţurilor de transfer. În cadrul acelui dosar de preţuri de transfer, în cazul în care tranzacţiile cu părţi afiliate nu sunt corespunzătoare, are posibilitatea să facă ajustări. Din perspectiva mea, repatrierea profiturilor la corporaţii cu părţi afiliate este un mit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO