Eveniment

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb Romania: Statul trebuie să înţeleagă că sănătatea este un domeniu strategic, care are nevoie de investiţii. Cu 6% din PIB suntem foarte departe de o medie europeană

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2023, 12:50 134

Cătălin Radu, General Manager, Bristol Myers Squibb Romania spune că România are nevoie de investiţii în sănătate care să ţină pasul cu cele din majoritatea ţărilor europene pentru a ajunge la un sistem de sănătate performant.

“Noi avem impresia că au crescut cheltuielile cu sănătatea, dar în acelaşi timp a regresat speranţa de viaţă. Asta presupune că ceilalţi stau pe loc, lucru care nu este deloc aşa. Acum un an de zile media din PIB în investiţii în sănătate în Europa era de 9%, iar acum, conform ultimelor estimări, Europa a ajuns la 10% din PIB. La noi se măreşte decalajul”, a spus Cătălin Radu în cadrul ZF Health&Pharma Summit ’23..

Alte declaraţii:

♦ România trebuie să înţeleagă că sănătatea este un domeniu strategic, care nu se poate rezolva de pe o zi pe alta, un domeniu care are nevoie de investiţii. Cu 6% din PIB suntem foarte departe de o medie europeană. La capitolul rambursări de medicamente stăm foarte slab.

♦ În cardiologie, cel mai simplu şi mai eficient medicament ar fi prevenţia. Educaţia în prevenţie- o linguriţă mai puţin de zahăr, 1.000 de paşi mai mult sau de activitate fizică, o dietă mai sănătoasă.

♦ Compania are nu mai puţin de cinci indicaţii noi în oncologie pentru piaţa din România care aşteaptă compensarea efectivă, dar nu sunt bani. Avem contractele semnate, dar nu se finanţează. Avem o moleculă care a primit decizie de includere condiţionată mai bine de un an, dar care nici acum nu este pe lista cu molecule compensate. Cred că sunt elemente care vorbesc de la sine vizavi de accesul pacienţilor la medicaţie în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO