Eveniment

ZF LIVE. Ion Sturza, fost prim-ministru al Republici Moldova: Războiul din Ucraina va depăşi graniţele şi va merge spre Europa. Să nu avem nicio iluzie VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

30.03.2024, 00:05 403

„În prima zi de război am fost martorul unui telefon de la Moscova conducerii Republicii Moldova, în care ei anunţau conducerea că în 4-5 zile vor fi la Tiraspol şi că Chişnăul trebuie să pregătească pentru a accepta anumite condiţionalităţi care Chişnău le cunoaşte. Distrugerile economice sunt majore şi această intercertitudine inevitabil va depăşi graniţele, conflictului din Ucraina şi va mergem spre Europa. Să nu avem nicio iluzie”, a declarat Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii de business ZF Live organizată cu sprijinul Orange Business.

Războiul din Ucraina riscă să depăşească graniţele ţării şi să se extindă către Europa. În acest context, Moldova ar fi prima ţară care ar avea de suferit de pe urma escaladării conflictului, pe fondul situaţiei geopolitice şi a controlului pe care Rusia îl are asupra Transnistriei, o regiune sensibilă pentru securitatea Moldovei, explică Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova în anii 90.

„Noi trăim într-o iluzie în continuare şi avem o inerţie după şocul din februarie 22, atacul Ucrainei, noi ne-am început să ne acomodăm la realităţi, dar lucrurile au o dinamică care să nu poate să nu ne îngrijoreze. Pentru mine personal şi pentru Republica Moldova, cei din Republica Moldova nu este doar o imagine la televizor, este o realitate acest război. Cum am spus-o nu dată, noi suntem cu faţa către război şi cu spatele la NATO. Nu poate să fie altă poziţie mai ingrată decât atât” a mai spus Ion Sturza.

Fostul om politic subliniază poziţia vulnerabilă a Moldovei, ea riscând să fie prima ţară vizată de forţele ruse dacă conflictul se va extinde. Cea mai mare problemă a statului de peste Prut este graniţa cu Ucraina şi faptul că nu este membru NATO, ceea ce face dificilă sau chiar imposibilă o intervenţie a Alianţei în scenariul unui atac rusesc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO