Fiscalitate

Contzilla.ro: Aspecte fiscale importante pentru companii în luna martie 2022

Contzilla.ro: Aspecte fiscale importante pentru companii...
01.03.2022, 12:55 141

În cursul lunii martie există câteva scadenţe de raportare pentru companii şi intră în vigoare câteva prevederi legislative importante:

♦ 1 martie este termenul pentru depunerea declaraţiei de inactivitate pentru firmele care nu au derulat activitate de la data constituirii.

♦ începând cu 1 martie 2022 intră în vigoare ultimele modificări ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale care arată că reprezintă infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute într-o anexă la OUG 130/2021. În data de 17.02.2022 Ministerul de Finanţe a publicat un nou proiect legislativ care să modifice unele aspecte ale acestei ordonanţe. Se propune ca reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă ale contribuabilului să fie incriminate ca infracţiune, dacă nu sunt achitate după termenul de 60 de zile de la scadenţă, doar dacă acestea intră în categoria obligaţiilor fiscale restante, aşa cum sunt definite în Codul de procedură fiscală.

♦ începand cu 1 martie 2022, cererile catre ANAF se depun exclusiv în format electronic. În situaţia în care contribuabilii/plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

♦ înrolarea în PatrimVen devine obligatorie începând cu 01 martie 2022, pentru autorităţi şi instituţii publice sau de interes public.

♦ 31 martie 2022 este termenul prevăzut pentru transferul activităţii de soluţionare a contestaţiilor din subordinea ANAF către Ministerul de Finanţe. Iniţial, măsura a fost publicată prin Legea nr. 295/2020. La prima amânare, termenul de preluare a fost stabilit pentru data de 1 octombrie 2021. Prin proiectul publicat în 27.09.2021 termenul s-a amânat până la 31 martie 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO