Fiscalitate

Contzilla.ro: Impactul fiscal al recentului proiect legislativ asupra PFA-urilor

Contzilla.ro: Impactul fiscal al recentului proiect...
07.07.2022, 08:36 770

Ministerul de finanţe a publicat în 4 iulie 2022 un proiect legislativ care aduce multe schimbări în domeniul fiscal, afectate fiind atât firmele cât şi persoanele fizice.

În ce priveşte PFA-urile, măsurile publicate în proiect aduc o povară fiscală mai mare acestei categorii, ridicându-se semne de întrebare dacă desfăşurarea activităţii sub această formă va mai prezenta interes în rândul antreprenorilor.

Mai precis, modificările care vizează PFA-urile vizeaza

1.Impozitul pe venit

Prin proiect se urmăreşte reducerea plafonului prin a cărui depăşire PFA-urile la normă de venit au obligaţia de a trece la sistemul real. În prezent, plafonul este de 100.000 de euro si se urmăreşte reducerea lui la 25.000 de euro.

Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional.

2.Contributia la pensii

Prin proiectul legislativ se propune modificarea bazei anuale de calcul a contribuţiei la pensii, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate.

Baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

În prezent, contribuţia la pensii de 25% se datorează dacă venitul obţinut de PFA depăşeşte 12 salarii minime pe economie şi se calculează la acest plafon de 12 salarii.

De exemplu, dacă în anul 2022 un PFA obţine un venit de 70.000 lei, datorează CAS 25%*12*2.550 lei â7.650 lei.

Potrivit noilor reguli, fiindca venitul depăşeşte 24 de salarii minime, PFA-ul ar datora CAS â25%*24*2.550 lei â 15.300 lei

Asadar, ar avea de platit in plus 7.650 lei.

3.Contribuţia la sănătate

În cazul CASS se propune modificarea bazei anuale de calcul a contribuţiei la sănătate, astfel:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

În prezent, PFA-urile care obţin venituri până la nivelul a 12 salarii minime pe economie, nu datoreaza CASS. Prin proiect, acest nivel este redus la 6 salarii minime pe economie.

De asemenea, sunt afectate PFA-urile ale căror venituri depăşesc 24 salarii minime pe economie. Acestea vor avea de plătit o suma dublă comparativ cu suma datorată potrivit prevederilor actuale.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO