Fiscalitate

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Renunţarea la cota unică nu este singura măsură care poate fi luată „atunci când România este cu spatele la zid”

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal:...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

02.10.2019, 13:15 1826

Legea pensiilor reclamă o regândire a bugetului, renunţarea la cota unică nefiind singura măsură care poate fi luată „atunci când România este cu spatele la zid”, a declarat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la o conferinţă. 

Dăianu s-a referit la declaraţiile lui Dragoş Anastasiu, Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, care a apreciat că bugetul poate fi echilibrat prin renunţarea la cota unică şi concedierea a 400 mii de bugetari.

"Ce pot să spun este că noi facem nişte simulări, avem un aparat tehnic care lucrează. Ceea nu se poate tăgădui este că în România oamenii merită să obţină mai mult şi la pensii şi la salarii. Dacă luăm pensiile, spre exemplu, suntem foarte jos în raport cu media UE. Necazul la noi este că se uită că resursele lipsesc. Noua lege a pensiilor nu este rezultatul efortului unui singur guvern, ea a început acum un deceniu. Guvernele au încercat reaşezarea salariilor şi a pensiilor. Ce a ieşit în momentul de faţă nu este lipsit de însemnătate. Impactul noii legi a pensiilor care înseamnă punct de pensie şi recalculare, având în vedere că deficitul pe care noi îl estimăm acum este foarte greu de încadrat în trei la sută, este foarte mare. Această presiune este foarte mare. În opinia Consiliului Fiscal şi a mea, aplicarea acestei legi reclamă o regândire a bugetulu. Într-o ţară în care nu se declară toate veniturile şi averile, unde nu există transparenţă, în care din varii motive s-a blocat reforma ANAF-ului, care era necesară, situaţia nu e bună. Toate trebuie să fie remediate. Am văzut declaraţia domnulu Anastasiu şi pot spune că este nevoie de restructurarea aparatului de stat. Renunţarea la cota unică nu este singura măsură pe care România o poate lua atunci când e cu spatele la zid”, a explicat Daniel Dăianu, în cadrul unei conferinţe de profil, fără a oferi detalii suplimentare.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a declarat că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO