• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Fiscalitate

Unde au fost cele mai multe controale ale ANAF. Studiu EY: Vedem o intensificare a numărului de inspecţii fiscale în domeniul preţurilor de transfer

Unde au fost cele mai multe controale ale ANAF. Studiu EY: Vedem o intensificare a numărului de inspecţii fiscale în domeniul preţurilor de transfer

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

25.10.2019, 11:21 1630

Ultimii ani au înregistrat o intensificare a numărului de inspecţii derulate de ANAF în domeniul preţurilor de transfer şi o creştere a numărului de controverse fiscale generate de ajustările de preţuri de transfer efectuate de ANAF, remarcă un studiu EY. 

Potrivit lui Adrian Rus, Liderul Departamentului de Preţuri de Transfer al EY România, “Creşterea volumului de informaţii disponibile autorităţilor fiscale de la nivel internaţional şi a schimburilor de informaţii între autorităţi va conduce, în perioada următoare, la o creştere şi mai mare a numărului şi a complexităţii controalelor de preţuri de transfer şi, implicit, a situaţiilor de dublă impunere, inclusiv în România”. Controalele derulate de ANAF au vizat în ultima perioadă şi aspecte legate de tranzacţii ce implică proprietatea intelectuală (mărci, brevete, drepturi de autor, know-how etc.) acoperind diverse subiecte, cum ar fi necesitatea şi beneficiile aferente acestor tranzacţii precum şi nivelul de piaţă al respectivelor onorarii. Un alt subiect din ce în ce mai des abordat în inspecţiile derulate de ANAF se referă la sediile permanente şi sediile fixe, vizând existenţa sau nu în România a acestor sedii din perspectiva TVA, precum şi modul de alocare a profiturilor între companii mamă şi sedii permanente din România.Instrumentele pe care le au la dispoziţie contribuabilii pentru prevenirea sau soluţionarea disputelor din zona preţurilor de transfer.

Schimbările accelerate din mediul fiscal internaţional provocate atât de reformele fiscale din toată lumea, cât şi de iniţiative precum efortul de digitalizare al OCDE, au condus la o incertitudine fără precedent în rândul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, conform studiului EY ”Transfer Pricing and International Tax Survey 2019”, în cadrul căruia au fost intervievate peste 700 de persoane cu funcţii de conducere în domeniul fiscalităţii şi al preţurilor de transfer.

Studiul EY acoperă o gamă largă de tendinţe şi aspecte încadrate în trei domenii principale: preţuri de transfer, controverse în domeniul fiscal şi reforma fiscală globală. Conform concluziilor, aproape opt din zece respondenţi (79%) descriu mediul fiscal internaţional din prezent drept „incert”, iar 42% îl definesc drept „foarte incert” sau „extrem de incert”.

În cadrul studiului EY, 82% dintre respondenţii de la nivel global au declarat că s-au confruntat cu controverse în ceea ce priveşte preţurile de transfer în ultimii 3 ani, 40% dintre aceştia spunând că ajustările rezultate au condus la dublă impunere.

Cele mai importante teme de controversă fiscală în domeniul preţurilor de transfer continuă să fie preţurile de transfer pentru bunuri (64%) şi serviciile financiare intra-grup (41%). În ceea ce priveşte România, experienţa EY din controalele derulate de ANAF în ultimii ani arată că, deşi nu există o predilecţie spre investigarea anumitor tranzacţii cu părţi afiliate, o mare parte din numărul ajustărilor se referă la preţurile de transfer pentru bunuri, confirmând astfel evoluţia internaţională.

În perioada următoare, respondenţii nu se aşteaptă la schimbări semnificative în ceea ce priveşte interesul autorităţilor în cadrul inspecţiilor fiscale, cu două excepţii notabile: controversele legate de proprietatea intelectuală (49% dintre respondenţi) şi controversele privind sediile permanente (39% dintre respondenţi).

Soluţiile pe care le au la dispoziţie contribuabilii sunt variate: pe de-o parte cele proactive (cum ar fi obţinerea unui acord de preţ în avans sau a unei soluţii fiscale individuale anticipate, dar mai ales identificarea şi documentarea corespunzătoare a tranzacţiilor intra-grup), şi pe de altă parte cele reactive (accesarea procedurii acordului amiabil şi arbitrajul, contestaţia fiscală şi demararea unui litigiu în faţa instanţelor de judecată naţionale).

În privinţa utilizării acordurilor de preţ în avans, studiul EY arată că, la nivel global, 43% dintre companii declară că, pe viitor, cel mai probabil vor utiliza un acord de preţ în avans. La nivelul României constatăm o creştere continuă a interesului companiilor în utilizarea acordurilor de preţ în avans ca mijloc pentru prevenirea disputelor în materie de preţuri de transfer.

„La nivel global, directorii executivi se arată ceva mai satisfăcuţi de experienţa litigiilor fiscale domestice în comparaţie cu procedura acordului amiabil. Astfel, 20% din companii au sesizat instanţa de judecată în ultimii 3 ani cu un caz privind preţurile de transfer şi doar 25% au fost satisfăcute de modul de finalizare a litigiului, în timp ce 42% s-au declarat nemulţumite de rezultatul obţinut. În România, crearea unei categorii distincte de experţi judiciari specializaţi în aria preţurilor de transfer şi numărul ridicat de soluţii favorabile în acest domeniu, într-o ţară care nu are instanţe specializate în materie de taxe şi impozite, arată că s-au făcut paşi importanţi în această materie”, conchide Emanuel Băncilă, Liderul Departamentului de Politici şi Controverse fiscale, EY România.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256