Fonduri UE

Bilanţul „ţarului“ fondurilor europene. Leonard Orban: deblocarea fondurilor POR şi reluarea finanţării pe toate proiectele

Bilanţul „ţarului“ fondurilor europene. Leonard Orban: deblocarea fondurilor POR şi reluarea finanţării pe toate proiectele

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene (fonduri europene): Obiectivul major al acestui an a fost să reuşim să reluăm procesul de transmitere a facturilor pentru decontare la Bruxelles. Este o chestiune de zile până când vom debloca toate programele.

Autor: Gabriel Razi

21.12.2011, 00:05 1001

Reluarea transmiterii de facturi pentru proiectele pe bani europeni spre decontare la Bruxelles, "injecţii" din bani europeni de 150 de milioane de euro în următoarele două săptămâni şi reducerea cofinanţării la 10% sunt plusurile prezentate de ministrul afacerilor europene Leonard Orban cu ocazia bilanţului pe 2011. Confruntat cu un blocaj major pe fondurile europene, Guvernul a înfiinţat în această toamnă Ministerul Afacerilor Europene, iar ministrul s-a angajat atunci să aducă în economie anul viitor 3,5-4 miliarde de euro în 2012, în vreme ce alte două miliarde vor veni din banii europeni pentru agricultură. Ce a făcut Orban în câteva luni de mandat?

"Obiectivul major al acestui an a fost să reuşim să reluăm procesul de transmitere a facturilor pentru decontare la Bruxelles. Este o chestiune de zile până când vom debloca toate programele. Acest lucru se va întâmpla cel târziu la sfârşitul acestei săptămâni", a spus Leonard Orban.

Fondurile europene ar trebui să fie unul dintre motoarele de creştere economică în 2012 în contextul tensionat de pe pieţele financiare care îngrădeşte accesul României la capital. Ce măsuri intenţionează Leonard Orban să ia în acest context pentru a accelera aducerea de bani europeni în economia locală?

În 2012 beneficiarii proiectelor pe bani europeni ar putea primi banii pentru facturile înaintate spre rambursare în termen de 45 de zile, având în vedere că MAEur intenţionează să stabilească această regulă prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.

"Vizăm accelerarea rambursării cheltuielilor făcute de beneficiari. Vom adopta o ordonanţă care va obliga autorităţile de management şi pe cele intemediare să proceseze în cel mult 45 de zile cererile de rambursare."

Intervalul mare dintre înaintarea cererilor de rambursare şi momentul primirii banilor a fost în ultimii ani unul dintre principalele motive de nemulţumire semnalate de cei care derulează proiecte cu bani de la Uniunea Europeană.

O altă măsură vizată pentru anul viitor este realocarea de bani europeni între cele şapte programe prin care România are la dispoziţie aproape 20 de miliarde de euro în perioada 2007-2013.

"Realocarea de fonduri între programe este una dintre priorităţile anului viitor. Am discutat această propunere cu Comisia Europeană."

În acest sens, oficialii de la MAEur intenţionează să aloce fonduri de 360 de milioane de euro pentru Programul Operaţional Regional, bani care urmează a fi folosiţi pentru reabilitarea termică a blocurilor şi alte 80 de milioane de euro pentru proiectele de infrastructură pe fonduri europene. "Va fi o negociere mai întinsă, sper să obţinem acceptul politic pentru ca apoi să obţinem avizul oficial. Estimăm că acest lucru se va întâmpla în luna aprilie sau mai."

Guvernul intenţionează să introducă şi un aşa-numit cod de conduită pentru funcţionarii publici care sunt implicaţi în gestionarea fondurilor structurale. Această măsură urmează să fie discutată în cursul zilei de azi în cadrul şedinţei de guvern. "Vrem un mecanism de prevenţie, dar şi un inventar al situaţiilor de incompatibilitate. Vrem să introducem o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens, iar cei care vor încălca această declaraţie vor fi sancţionaţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO