Fonduri UE

Cea mai mare fraudă cu bani europeni de până acum din Bulgaria: afacerea pensiunilor

Cea mai mare fraudă cu bani europeni de până acum din...

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2019, 00:04 1137

Directorul adjunct al fondului de stat Ivanka Mizova a demisionat.

Milioane de euro din banii contribuabililor europeni au fost utilizaţi în mod ilegal în cadrul unei fraude cu programul operaţional european „Dezvoltarea Zonelor Rurale“ în Bulgaria, potrivit euelectionsbulgaria.com.

În perioada 2007-2013, UE a oferit 101 milioane de euro pentru construirea de 746 de pensiuni în zone rurale din cea mai săracă ţară membră. Scopul a fost dezvoltarea turismului şi promovarea habitatului natural şi a vechilor tradiţii din această ţară. În schimb, o mare parte din aceşti bani a fost folosită pentru construirea de vile private care nu sunt deschise oaspeţilor.

În cinci oraşe din Bulgaria, autorităţile au deschis o anchetă privind o posibilă fraudă cu bani europeni, notează Novinite. Comunicatul nu specifică dacă aceste acţiuni sunt rezultatul verificărilor lansate în ultimele zile cu privire la pensiuni.

Echipele anchetatorilor sunt acum în Sofia, Plovdiv, Sliven, Karnobat şi Burgas. Investigaţiile privesc frauda cu fonduri europene.

Proiectele implicate sunt în întregime controlate de fondul de stat bulgar pentru agricultură, scrie euelectionsbulgaria.com. Instituţia a închis ochii în acest caz, un exemplu al corupţiei din Bulgaria care a înflorit în timpul mandatului celor mai mari trei partide din această ţară: GERB, BSP şi DPS.

Deşi presa a scris anterior despre aceste cazuri, scandalul a explodat chiar înainte de lansarea campaniei pentru alegerile europene. În urma anchetei realizate de site-urile bivol.bg şi blagoevgrad-news.com, ministrul adjunct al economiei, Alexander Manolev (GERB), a demisionat.

Manolev deţine pământ în apropiere de Sandanski, iar acesta i-a acordat unei tinere de 20 de ani dreptul de a construi pe proprietatea sa. Aceasta a primit o subvenţie UE de 190.000 de euro. Până acum, dovezile indică faptul că banii europeni au fost folosiţi pentru construirea unei vile private de lux. Finanţarea a fost aprobată în decembrie 2015, cu o lună după desemnarea lui Manolev în poziţia de ministru adjunct al turismului în al doilea guvern GERB.

Procurorul a început o anchetă, iar Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte cazul. Între timp, liderul listei pentru alegeri a BSP, Elena Yoncheva, a devenit implicată într-un scandal similar, după ce s-a descoperit că o companie a tatălui său vitreg a construit trei case cu bani europeni în satul Velika.

Directorul adjunct al fondului de stat Ivanka Mizova a demisionat.

Autorităţile au început verificarea tuturor celor 746 de case construite cu bani europeni, dar societatea bulgară nu se aşteaptă la dezvăluiri importante. Bulgarii au o încredere foarte scăzută în procurorul general.

Până acum, autorităţile bulgare au impus amenzi de 13 milioane de euro legate de construirea şi utilizarea pensiunilor, însă în ultimele săptămâni a devenit clar că neregulile sunt mult mai mari. Până acum au fost verificate 110 pensiuni şi s-a dovedit că cel puţin o treime dintre acestea nu sunt folosite în scopuri turistice, iar proprietarii vor fi forţaţi să returneze subvenţiile.

Scandalul evidenţiază modul în care funcţionează instituţiile din Bulgaria, acestea exercitând controale şi realizând verificări doar când sunt sub presiune. Acest caz de fraudă vine imediat după scandalul apartamentelor, iar consecinţele sunt deja vizibile.

Cu o lună în urmă, GERB avea un avans confortabil în faţa BSP. În urma scandalului apartamentelor, însă, partidul de guvernământ a pierdut aproape 5% din susţinere, iar noul scandal nu poate decât să adâncească această criză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO