Fonduri UE

Meci dur Bucureşti-Bruxelles. Comisia Europeană vrea să ia României 500 mil. euro

Meci dur Bucureşti-Bruxelles. Comisia Europeană vrea să ia României 500 mil. euro

Autor: Iulian Anghel

22.12.2011, 00:05 2979

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban, care supervizează fondurile structurale de 20 mld. euro pe care România trebuie să le atragă, dezvăluie o parte din "meciul" ultimelor luni dintre Bucureşti şi Bruxelles.

Comisia Europeană încearcă să aplice României corecţii financiare prin reţinerea a 400-500 mil. euro din proiectele dezvoltate cu finanţare de la UE. Comisia susţine că va debloca aceşti bani, dacă constată că nu mai sunt înregistrate nereguli, o chestiune destul de spinoasă având în vedere că fondurile Programului Operaţional Regional (POR) Axa 2, de 800 mil. euro, au fost blocate în vară tocmai din cauza "neregulilor".

Surse guvernamentale au declarat anterior că vor fi unele corecţii financiare, dar dimensiunea celor anunţate de Orban ar reprezenta una dintre cele mai mari penalităţi aplicate unui stat membru al UE. Doar Grecia a mai trebuit în anii trecuţi să înapoieze UE 500 mil. euro din cauza neregulilor în ges­­tionarea fondurilor europene.

Comisia a reluat săptămâna trecută plăţile pe POR şi va aproba transmitetea facturilor spre decontare şi pentru celelalte programe până la finele anului. Însă surse apropiate discuţiilor au indicat de mai multe ori că suspiciunea Bruxellesului faţă de ceea ce s-a întâmplat până lunile trecute cu fondurile nerambursabile în România este foarte mare şi, de aceea, tratamentul la care este supus Bucureştiul în privinţa controlului nu mai este întâlnit în nicio ţară din UE, nici măcar în Bulgaria.

Orban, care la preluarea mandatului şi-a propus să atragă în 2013 20% din fondurile structurale - 4 mld. euro - a admis ieri, citat de Mediafax, că discuţiile între Bucureşti şi Bruxelles sunt, la acest moment, dure.

"În momentul de faţă, constatăm că există intenţia Comisiei Europene de a aplica o corecţie suplimentară la suma pe care o avem pregătită, discutăm cu ei şi vom clarifica, probabil este o chestiune de ore. Există această intenţie de a ne aplica corecţii suplimentare, care ulterior să fie verificate, deci să existe un fel de sumă de protecţie iniţială, care să acopere eventuale probleme existente şi care ulterior, dacă nu se constată nereguli, să fie şi ea rambursată. Faţă de ce avem iniţial, suma se situează între 400-500 milioane euro."

Rata de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune a fost la 30 noiembrie de 3,7% (740 mil. euro, facturi decontate de UE), potrivit datelor publicate de Ministerul Afacerilor Europene. Cel mai ridicat nivel de absorbţie (7,5%) a fost înregistrat în cazul POR, iar cel mai scăzut (1,9%) la POS Mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO