Fonduri UE

Ministrul fondurilor europene: Rata absorbţiei a ajuns la 26%, adică 7,9 mld. euro dintr-un total de 31 mld. euro

Ministrul fondurilor europene: Rata absorbţiei a ajuns...

Autor: Iulian Anghel

09.01.2019, 00:05 369

Ministrul fondurilor UE Rovana Plumb susţine, într-un document pre­zentat ieri, că rata absorbţiei fon­durilor UE a ajuns la 7,9 mld. euro, adică 26% din totalul de 31 mld. euro (fonduri structurale şi pentru dez­voltare regională). Însă datele prezentate de ministru nu sunt încărcate pe site-ul ministerului pe care ea îl conduce şi care indică o absorbţie de 6,4 miliarde de euro (20%) la începutul lui de­cembrie 2018.

În plus ministrul so­coteşte, ca „rată de absorbţie“, pre­finan­ţările, finanţările intermediare şi rambursările efective, ceea ce introduce o con­fuzie, pentru că drept absorbţie efectivă trebuie consi­derate plăţile de­finitive. Potrivit documen­tului citat, prefinanţările sunt de un miliard de euro, plăţile intermediare sunt de 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că sumele decontate efectiv şi definitiv sunt de doar un miliard de euro – adică doar 12% din suma atrasă în total şi de 3,1% din alocarea totală.

Ministrul susţine că România are o rată ridicată de absorbţie, în condiţiile în care media UE este de 27%. Din ulti­mele date publicate pe site-ul Mi­nisterului Fondurilor rezultă că la înce­putul lui decembrie, absorbţia în felul în care o vede ministrul era de 6,4 mld. euro, ceea ce înseamnă că Ro­mânia ar fi luat în decembrie 1,5 miliarde de euro de la UE ca să se ajungă la 7,9 mld. euro. Datele Ministerului Finanţelor arată că până la 1 decembrie 2018, România a luat de la UE 6,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în decem­brie au intrat în România 1,7 miliarde de euro, ca să se ajungă la suma anun­ţată.

În 2018, din cele 8 miliarde de euro absorbţie anunţate de ministru, un miliard de euro sunt prefinanţări, 6 mi­liarde de euro sunt plăţile interme­diare şi doar un miliard de euro sunt decontări efective a fondurilor UE.

Ministrul susţine că 26% „absorbţie“ este un grad ridicat, în condiţiile în care media Uniunii Euro­pene este de 27%.

„Aproape 8 milioane de euro re­prezintă investiţii de care au beneficiat şi beneficiază în continuare milioane de români, autorităţile locale şi tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri“, a susţinut Plumb, citată de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO