Franta

Caldura, gazele si energia electrica au ajuns in mainile nemtilor

03.10.2005, 17:37 19

Gigantul german al utilitatilor E.ON "a rupt" cu doua achizitii majore nordul Romaniei de restul pietei, tinandu-l captiv in propriile maini de la furnizarea de gaze, caldura si pana la energie electrica.

Acum, in vizorul E.ON a intrat distributia de energie electrica a Capitalei, Electrica Muntenia Sud, unde se anunta o lupta puternica cu principalul sau rival, tot german, RWE, dar si cu alti candidati puternici - Gaz de France (Franta), CEZ (Cehia), AES (SUA), Enel (Italia), EnBW (Germania) sau grupurile spaniole Iberdrola si Union Fenosa.

Primul pas a fost achizitia de catre Ruhrgas, parte a concernului E.ON, a pachetului de 51% din actiunile distributiei de gaze Distrigaz Nord in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 303 milioane de euro. Compania germana a platit 125 mil. euro pentru cumpararea directa a 30% din actiunile distributiei de gaze, participand simultan la o majorare de capital cu fonduri in valoare de circa 178 mil. euro.

Distrigaz Nord a realizat in 2004 un profit net de 9,2 milioane de euro la o cifra de afaceri de 422 milioane de euro.

Distrigaz Nord furnizeaza aproximativ 4,5 mld. metri cubi de gaz anual catre aproximativ 1 mil. clienti si opereaza un sistem de conducte cu o lungime de aproximativ 17.000 km.

A doua achizitie marca E.ON in Romania a fost preluarea Electrica Moldova, una dintre cele mai mari filiale ale Electrica. Tranzactia pentru un pachet de 51% s-a ridicat la 100 mil. euro. Pentru cumpararea directa a pachetului de 24,62%, compania germana a platit 31,4 mil. euro, aportul la majorarea de capital fiind de 68,6 mil. euro.

Ruhrgas, parte a E.ON, detine de asemenea participatii importante de circa 28,5% la distribuitorul local de gaze Congaz Constanta, respectiv o treime din actiunile producatorului de energie electrica si termica CCNE Cluj.

E.ON se intereseaza de achizitia proiectului de utilitati Suceava, strategia grupului german fiind de a asigura si sursele de producere in cazul arealului unde asigura deja distributia.

Celelalte doua companii energetice mari RWE si EnBW incearca de asemenea sa intre pe piata de energie. Cei trei - E.ON, RWE, EnBW - se bat acum pentru Electrica Muntenia Sud, a carei achizitie este considerata un pas strategic de catre oricare investitor care vrea sa aiba un cuvant greu de spus pe piata.



Wintershall a trecut la productia de gaze

Compania germana de petrol si gaze Wintershall, parte a concernului chimic BASF, a devenit unul dintre putinii producatori straini de gaze in Romania, dupa succesul inregistrat in explorari in sudul Transilvaniei.

Strategia companiei vizeaza acum toate segmentele pietei de gaze, fara sa excluda achizitii care ar putea completa portofoliul in zona distributiei.

Valoarea proiectelor de investitii in domeniul transportului, distributiei, explorarii si productiei de gaze pentru perioada urmatoare este estimata la circa 55 mil. $ (41 mil. euro).

Wintershall a intrat in Romania la inceputul anilor ?"90 cu comert de gaze din Rusia, care ramane principalul pilon al activitatii locale. Vanzarile anuale au trecut in 2004 de valoarea de 300 mil. euro. Vanzarile se realizeaza prin companii cu actionariat Wintershall precum WIEE, Wirom Gas si WIEE Romania. In toate aceste companii, Wintershall are detineri egale cu cele ale gigantului rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume.

Operatiunile locale ale Wintershall au fost reorganizate inca de anul trecut, cand casa de comert Wirom Gas s-a orientat catre infiintarea de distributii locale private in patru locatii din sudul Romaniei - Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita si Giurgiu.



Producatorii germani domina piata centralelor murale

Vanzarile de centrale termice sunt dominate de catre marcile grupurilor germane, printre care se numara Vaillant, Protherm, Bosch, Buderus, Junkers sau Viessmann.

Intre producatorii germani de centrale au avut loc recent mai multe fuziuni si achizitii, ceea ce indica o tendinta de polarizare la nivel global si in acest sector. Piata centralelor termice din Romania este estimata intre 160 si 190 mil. euro pe an, fiind creditata cu un mare potential de crestere. Dintre grupurile industriale prezente pe piata, Bosch si-a anuntat recent intentia de a investi prin compania Bosch Rexroth 10 milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de componente pentru masini-unelte la Blaj, productia urmand sa fie lansata in 2007.

Grupul german a cautat in ultimele luni locatii in Transilvania pentru producerea de componente auto, fiind interesat de realizarea unui proiect de investitii de circa 14 mil. euro intr-o platforma industriala pentru electronice si componente auto. Printre locatiile luate in calcul la inceputul anului se numarau Cluj-Napoca si Sibiu.

Reprezentanta romaneasca Bosch comercializeaza anual produse in valoare de circa 40 mil. euro.

Firma Robert Bosch SRL a fost infiintata in 1994 si vinde o gama larga de produse, de la scule electrice portabile la centrale termice de apartament sau piese si accesorii auto.



Siemens, cu afaceri de peste 200 mil. euro

Siemens, unul dintre cele mai mari concerne industriale din Germania si din lume, are o pozitie foarte puternica in Romania.

Compania este prezenta cu mai multe companii pe piete diferite, tinta strategica fiind atingerea in mai putin de zece ani a unei cifre de afaceri de un miliard de euro.

Siemens SRL Romania, filiala locala a concernului german Siemens care se ocupa de energie si transporturi, a realizat in anul fiscal 2004, cu inchidere pe 30 septembrie, o cifra de afaceri de aproximativ 200 mil. euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior.

Afacerile Siemens in Romania depasesc cu mult aceasta valoare, avand in vedere ca pe langa Siemens SRL, gigantul german mai are alte noua companii cu portofolii diverse de la componente electrice si softuri pentru industria auto la echipamente de iluminat, aparatura medicala sau IT&C.

Insa cel mai performant portofoliu local al Siemens este in continuare reprezentat de sectorul cailor ferate, unde germanii incheie contracte peste contracte cu principalele companii - CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura, ceea ce reprezinta o sursa constanta de crestere pentru afacerile Siemens SRL.

Siemens a incheiat cea mai mare afacere de dupa 1990 din industria feroviara romaneasca, cunoscuta sub numele de "Sageata Albastra". Germanii au semnat in 2001 un contract in valoare de 321 mil. euro cu CFR Calatori pentru livrarea a 120 de automotoare Desiro (trenuri destinate parcursului pe distante medii de pana la 400 km). Contractul are o clauza potrivit careia, ulterior, CFR Calatori poate opta pentru o suplimentare a comenzii cu inca 104 trenuri, in valoare de peste 300 mil. euro.

Operatiunile locale ale Siemens sunt derulate prin intermediul Siemens SRL (energie, transporturi), PSE Romania SRL Brasov (dezvoltare si cercetare in IT&C), BSH Electrocasnice Bucuresti (aparatura electrocasnica), Siemens VDO Automotive SRL Timisoara (soft industria auto), Siemens Motor Systems Buzias (motoare electrice), Fujitsu Siemens Computers Reprezentanta (servicii si produse IT), Siemens Business Service (IT), Siemens Proiect Coltea SRL (pentru derularea proiectului modernizarii Spitalului Coltea), Osram SRL (echipamente de iluminat), Siemens Electrical Installation Technology SRL Sibiu (componente electrice).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO