Germania

E.ON continua ofensiva in energie si gaze naturale pe piata locala

02.10.2008, 15:13 16

Cel mai mare grup german activ in sectoarele energiei si gazelor din Romania isi integreaza activitatile locale si investeste masiv in cresterea capacitatii de productie, prin parteneriate cu alte companii de profil.

Germanii de la E.ON vor avea primul grup de utilitati integrat de pe piata locala, dupa modelul gigantilor care controleaza piata europeana a energiei, avand in vedere planurile anuntate privind fuziunea companiilor pe care le controleaza pe segmentul gazelor naturale si pe cel al energiei electrice. Afacerile acestei noi entitati vor depasi pragul de un miliard de euro, fara a lua in calcul contributia pe care o vor avea pe termen lung sutele de MW pe care E.ON le va ridica de la zero in proiectele cu Termoelectrica.
Pe partea de energie electrica, E.ON controleaza la nivel local doua companii rezultate ca urmare a divizarii activitatilor de furnizare a energiei electrice de cele de distributie din fosta Electrica Moldova, si anume E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie.
Prin intermediul celor doua firme, E.ON a raportat anul trecut afaceri de peste 300 de milioane de euro, potrivit celor mai recente informatii disponibile.
In prezent, E.ON Moldova Furnizare pune pe picioare o strategie agresiva pentru castigarea unor noi clienti, aceea de a depasi zona deservita in prezent (Moldova). Compania va deveni astfel un furnizor national de energie. Fuziunea cu divizia activa pe segmentul gazelor naturale vine ca o veste buna pentru partea de energie a E.ON prin faptul ca se creeaza un acces comun la o baza marita de clienti.
Insa pe partea de energie, cele mai importante proiecte ale E.ON sunt in productie. Astfel, E.ON impreuna cu italienii de la Enel sunt primii investitori privati in energie termo din Romania, dupa mai bine de 25 de ani in care investitiile masive in acest domeniu au lipsit. E.ON si Enel, impreuna cu Termo-electrica, vor ridica la Braila un nou grup energetic cu o capacitate de 800 MW, mai mult decat capacitatea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavoda, in urma unei investitii de un miliard de euro.
Singurul motiv al acestei asocieri dintre doi giganti europeni care ar fi putut realiza aceste investitii si in mod individual a fost faptul ca ofertele celor doua grupuri straine au fost considerate egale de catre comisia care a desemnat castigatorul acestei licitatii. E.ON Kraftwerke, divizia care se ocupa de investitiile pe segmentul productiei de energie electrica din cadrul grupului german, si Enel au semnat memorandumul de intelegere privind investitia de la Braila in vara acestui an. Proiectul va utiliza activele existente ale termocentralei de la Braila, care sunt functionale in prezent si care reprezinta singura contributie a Termoelectrica la acest proiect. Fondurile vor proveni exclusiv de la investitorii straini. Reprezentantii E.ON spun ca investitia va dura aproximativ 6-8 ani si ar putea fi amortizata in aproximativ 25 de ani.
Marele avantaj pentru piata locala va fi revitalizarea zonei Braila prin crearea a sute de locuri de munca. Potrivit E.ON, nu se va recurge la import de forta de munca decat in cazul managementului.
In afara de acest proiect major, E.ON mai este implicat in prezent in mai multe licitatii privind construirea unor noi grupuri impreuna cu Electrocentrale Bucuresti pe amplasamentele centralelor CET Progresu si Fantanele, judetul Mures.
Noile unitati de productie vor duce la o intensificare a concurentei pe piata locala de energie, ceea ce ar favoriza consumatorul final prin reducerea pretului.
Pe segmentul gazelor naturale, E.ON functioneaza prin intermediul companiilor E.ON Gaz Romania, care acopera partea de furnizare de gaze, si E.ON Gaz Distributie. Impreuna, cele doua companii au generat anul trecut afaceri de peste 820 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO