Germania

Reinert, ultimul venit pe piata alimentara

03.10.2007, 20:14 31

In urma cu doi ani, Reinert isi anunta intrarea pe piata preparatelor din carne prin intermediul unei investitii de 15 milioane de euro in constructia unei fabrici in judetul Brasov. Aceasta urma sa aiba aproximativ 200 de angajati si sa isi dubleze capacitatea de productie in cel de-al doilea an de operare.
Anuntul investitiei Reinert a venit dupa o perioada mare de timp in care producatorul german a incercat sa intre pe piata romaneasca a mezelurilor prin intermediul unei achizitii si nu a reusit.
Hamfdiwald Reinert, CEO, actionarul majoritar si unul dintre mostenitorii fondatorului afacerii, afirma atunci ca decizia companiei de a-si stabili Romania ca destinatie pentru prima facilitate de productie a Reinert din afara Germaniei a fost luata dupa ce au fost consultate oportunitatile oferite de alte 13 piete din Europa Centrala si de Est.
Printre motivele pe care el le enumera in 2005 pentru alegerea Romaniei erau atat potentialul pietei si consumul foarte mare de carne de pe plan local, cat si faptul ca marii retaileri, cu care aveau relatii foarte bune in Europa, intrasera deja pe piata. Germanii de la Reinert s-au dovedit optimisti cand au decis sa atace piata locala a preparatelor din carne, cu toate ca industria mezelurilor romanesti a fost dificil de cucerit pentru multi alti jucatori straini, producatorii autohtoni de profil fiind foarte puternici in acest moment.
Initial, germanii de la Reinert sperau ca vor lansa primele produse ale fabricii la sfarsitul verii anului 2006, cand era preconizata terminarea constructiei.
Fabrica insa a fost finalizata la inceputul acestui an, in luna februarie fiind distribuite primele produse pe plan local.
Investitia totala, care urmeaza a fi amortizata in urmatorii patru ani, s-a ridicat la 17 mil euro, iar suprafata totala construita la 10.500 de metri patrati.
Ce targeteaza germanii de la Reinert in Romania? O cota de piata de 8-10% in urmatorii ani si vanzari de 10-15 mil. euro in primul an de operare. Capacitatea de productie a fabricii Reinert este in prezent de 12.000 de tone anual, insa anul acesta reprezentantii companiei estimeaza ca vor obtine vanzari volumice de aproximativ 5.000 de tone. In urmatorii ani, odata cu cresterea vanzarilor si marirea cotei de piata, producatorul german vizeaza o dublare a capacitatii de productie pana la 24.000 de tone.
Portofoliul Reinert include in prezent 43 de produse pe plan local, insa compania intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa mai lanseze pe piata alte zece produse, dar si sa inceapa exportul in tarile vecine din 2008.
O alta companie germana cu afaceri mari in industria alimentara din Romania este producatorul Dr. Oetker. Anul trecut, vanzarile Dr. Oetker Romania au depasit 30 mil. euro, dupa ce compania a finalizat in septembrie extinderea cu 20-30% a fabricii din Curtea de Arges.
Pe piata locala, Dr. Oetker, care este o afacere de familie extinsa la nivel international, ocupa primul loc in topul celor mai mari producatori de aditivi alimentari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO