IMM

Analiza de luni. Antreprenorii care au făcut cele mai importante 50 de exit-uri din businessul românesc sunt mai bogaţi cu 5 mld. euro

Analiza de luni. Antreprenorii care au făcut cele mai...

Autor: Cristina Roşca

11.03.2024, 00:07 3562

La polul opus, există în continuare afaceri controlate de oameni de afaceri locali care sunt lider de piaţă sau în top trei jucători din domeniul lor.

Antreprenorii care au marcat unele dintre cele mai importante 50 de exit-uri din businessurile pe care le-au construit în capitalism sunt astăzi mai bogaţi cu circa 5 mld. euro, potrivit calculelor ZF. Fiecare om de afaceri implicat în una dintre aceste tranzacţii a devenit milionar. În euro.

Analiza Ziarului Financiar a luat în calcul doar exit-urile totale - chiar şi pe etape -, nu şi cele parţiale. Nu au fost incluse tranzacţiile din sectorul imobiliar însă.

Chiar şi aşa, sunt mai bine de 15 deal-uri semnate şi evaluate la 100 mil. euro sau peste acest prag, achiziţii care au avut la vânzare antreprenori, oameni de afaceri care au făcut exit total din businessurile pe care le-au creionat în capitalism.

Există afaceri antre­pre­no­riale create cu gân­dul de a fi vândute, iar acesta este în special cazul celor din domeniul tehno­logiei, un domeniu unde România şi-a creat deja un nume, dar nu numai.

Există şi acele cazuri unde businessurile au fost create pentru a fi duse mai departe, doar că a existat un moment în care antre­prenorii au realizat că nu au capitalul, forţa de negociere sau know-how-ul să meargă mai departe singuri. Mai sunt şi situaţii în care o afacere nu a ajuns la cea de-a doua generaţie deoarece copiii oamenilor de afaceri respectivi nu au fost pregătiţi să preia businessul sau pentru că şi-au dorit alte specializări.

România are o istorie scurtă în capitalism, motiv pentru care nu există cultura businessurilor de familie transmise din generaţie în generaţie. Ba mai mult, multipli antreprenori au creat afaceri, le-au dezvoltat, le-au vândut şi apoi au luat-o iarăşi de la zero, ghidaţi de ambiţia de a creşte din nou.

De altfel, îşi fac loc chiar în clasamentul acesta, al celor mai importante 50 de exit-uri, antreprenori în serie, Wargha Enayati, Raul Ciurtin şi Omer Susli fiind doar câteva exemple.

Totuşi, există în continuare busi­nessuri controlate de oameni de afaceri locali care sunt lider de piaţă sau în top trei jucători din domeniul lor. Ei au construit afaceri puternice, evaluate la zeci ori chiar sute de milioane de euro.

 

Exit-urile antreprenorilor pe scurt:

► Sunt mai bine de 15 deal-uri semnate în România şi evaluate la 100 de milioane de euro sau peste acest prag, achiziţii care au avut la vânzare antreprenori locali.

► Cea mai recentă mutare care şi-a făcut loc în top 50 de exit-uri realizate de oameni de afaceri locali este cea prin care Siminel Andrei şi familia sa au vândut şase fabrici de pâine către grupul mexican Bimbo.

► Ion Ţiriac, Radu Georgescu, Jean Valvis şi Daniel Guzu sunt antreprenorii prezenţi în clasamentul realizat de ZF cu mai mult de o tranzacţie fiecare.


ZF va lansa în următoarele săptămâni cea de-a XVII-a ediţie a anuarului Top tranzacţii, care va aduce în prim-plan toate acordurile semnate de la începutul lui 2023  până în prezent în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO