IMM

Conferinţa ZF/ROREG – Bucureşti: Dan Nicula, ADR Bucureşti-Ilfov: Regiunea noastră are la dispoziţie în noua perioadă de finanţare fonduri europene de 1,46 mld. euro, în creştere cu 300% faţă de perioada anterioară.

Conferinţa ZF/ROREG – Bucureşti: Dan Nicula, ADR...

Autor: Ramona Cornea

20.06.2023, 12:56 152

În noul program de finanţare europeană, regiunea Bucureşti – Ilfov are la dispoziţie fonduri în valoare de 1,46 mld. euro, în creştere de la 400 mil. euro în perioada anterioară, afirmă

Dan Nicula, director general al ADR Bucureşti-Ilfov.

„În cazul regiunii noastre, suma a crescut substanţial faţă de perioadele anterioare. Dacă în primul program de finanţare, cel din 2007 – 2014, aveam sub 400 mil. euro şi în 2014 – 2020 am depăşit cu puţin 400 de mil. euro, în noua perioadă programul negociat cu Comisia Europeană şi aprobat este de 1,46 mld. euro. Dintre aceştia, cea mai importantă prioritate are 364,5 mil. euro şi este destinată în totalitate inovării, digitalizării şi întreprinderilor din regiune, deci mediului de afaceri. Restul componentelor, priorităţilor, finanţează în general investiţii publice, infrastructuri sau servicii publice, dar şi acestea sunt un plus de valoare, un plusvaloare pentru regiune. Este o creştere de 300% faţă de perioada anterioară, ceea ce înseamnă şi o mare provocare”, a spus el în cadrul conferinţei ZF/ROREG – Bucureşti: De la idee la business inteligent, cu finanţări europene.

Ce a mai spus Dan Nicula în cadrul conferinţei.

• Regiunea va avea mai puţini bani decât are nevoie, dar are mai mulţi decât în perioadele anterioare. Descentralizarea a venit cu lucruri bune, cu creştere a valorii finanţări pentru nivelul regional şi apropierea finanţării de nevoi şi în luarea deciziei prin faptul că am devenit autorităţi de management.

• Va fi foarte important modul în care Bucureştiul, împreună cu sectoarele, aprobă strategia integrată a Municipiului Bucureşti şi prezintă într-un mod integrat, corelat nevoile de finanţare pentru a dezvolta regiunea pe aceste categorii de infrastructuri şi servicii.

• Decalajele Bucureşti – Ilfov sunt o realitate, de aceea am tratat problema prin cofinanţare diferită solicitată autorităţilor locale, deci autorităţile locale din Bucureşti vor veni cu o cofinanţare un pic mai mare, de 5%.

• Abordarea este una competitivă, bazată pe punctaj. Atât în zona privată, cât şi în cea publică ne aşteptăm la acel fenomen în care toată lumea va veni în ultima zi. Poate nu suntem la fel de rapizi precum ceilalţi, dar intenţiile noastre sunt bune. Provocarea este digitalizarea şi rămâne o provocare modul în care vom reuşi cât mai multe dintre criteriile de evaluare prin care facem diferenţa calitativă între proiecte. Nu va fi primul venit, primul servit, va fi o abordare competitivă, pe bază de punctaj.

• Sunt mii de proiecte de evaluat, iar în agenţie sunt 96 de angajaţi, dintre care 70% lucrează în întregime pentru programul actual. Suntem la 70% cu absorbţia şi mai avem 9 luni cu tot cu începutul anului viitor pentru a aviza, plăti, verifica restul proiectelor. În următoarele luni este o presiune mare şi pe finalizarea contractelor deja semnate.

• Este nevoie de finanţare în regiune, deci lipsa de cerere înseamnă că în zona de ghiduri este ceva în neregulă şi că trebuie să schimbăm. Sperăm să nu fim în această situaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO