Anul acesta, ambiţiile cu privire la lansarea apelurilor de finanţare din fonduri europene sunt mari, afirmă Oana Bâra, coordonator programe de finanţare în cadrul BCR, care spune că doar din Politica de Coeziune autorităţile vor să lanseze 490 de apeluri de proiecte până la finalul acestui an.
„În 2023, ambiţiile sunt mari. Din Politica de Coeziune, din cele aproximativ 46 mld. euro, se vor lansa 490 de apeluri până la finalul acestui an. Dacă se lansează jumătate dintre aceste apeluri, suntem cu toţii câştigaţi. Din PNRR se lansează 44 de apeluri cu o valoare totală de 4,27 mld. euro. aici posibilitatea de întârziere este mai redusă pentru că orice proiect trebuie să se încheie şi fizic, şi financiar pe 31 august 2026”, a declarat ea în cadrul conferinţei ZF/ROREG – Bucureşti: De la idee la business inteligent, cu finanţări europene.
Ce a mai declarat Oana Bâra în cadrul conferinţei:
• Probabil toată lumea a auzit despre cele 100 mld. euro dintre care o parte mică a venit deja în ţară, iar cea mai mare parte a lor urmează să intre. Aceste 100 mld. euro sunt formate din banii din PNRR, 29,2 mld. euro, din Politica de Coeziune, unde avem aproximativ 46 mld. euro, din programul InvestEU, de Politica Agricolă Comună – 21 mld. euro, unde sunt incluse atât subvenţiile APIA, cât şi o serie de granturi pentru dezvoltarea rurală, de Fondul de Modernizare, a cărei valoare depăşeşte acum 15 mld. euro, care va finanţa preponderent proiecte verzi, de granturile de la bugetul de stat şi discutăm şi despre o serie de scheme de garantare finanţate de la bugetul de stat.
• Fondurile din Politica de Coeziune 2021 – 2027 vor trebui investite până la finalul anului 2029. Avem o serie de programe naţionale, cel mai important ca valoare este cel pentru transport, unde vorbim despre 10 mld. euro, avem şi Programul de Dezvoltare Durabilă, unde discutăm despre finanţări de peste 5 mld. euro, Programul de Educaţie şi Ocupare, cu peste 4 mld. euro. Toate aceste programe care vor fi gestionate centralizat cumulează aproape 35 mld. euro.
• Programele regionale cumulează în total 11,5 mld. euro. Marea schimbare faţă de perioada de programare anterioară este că managementul programelor regionale va fi asigurat la nivel regional.
• Cele mai importante domenii în care se vor investi fondurile disponibile sunt: inovare, competitivitate, economie circulară, eficienţă energetică, întreprinderi sociale, energie regenerabilă, transfer tehnologic şi digitalizare. Sunt doar nişte exemple, nu este o listă finită. Aceştia sunt pilonii principali de investiţii.
• Un apel care este acum în desfăşurare este unul care se adresează IMM-urilor non-IT. Se pot obţine granturi de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea companiei. Beneficiari sunt toate tipurile de IMM-uri cu sediul în România. Granturile sunt diferenţiate în funcţie de dimensiunea firmei.