Info

Cum poţi să investeşti în prima cooperativă din România digitalizată cu ajutorul blockchain

PUBLI-INTERVIU

Autor: Publicitate

17.07.2023, 11:18 319

De curând, a fost lansată în România The Coop Network, prima cooperativă digitalizată cu ajutorul tehnologiei blockchain. Este pentru prima dată când această tehnologie este implementată în ţara noastră în procesul de automatizare a investiţiilor într-o cooperativă. Sub umbrela The Coop Network se află şase businessuri locale, aflate în diferite stadii de dezvoltare, în care oamenii pot investi printr-o aplicaţie care simplifică procesul investiţional şi îl face mult mai accesibil tuturor celor care doresc să fie parte The Coop Network şi să îşi crească, în acest mod, veniturile anuale. Prin investiţia făcută în cel puţin unul dintre proiecte, membrii au randament garantat, cuprins între 10-15% anual. Despre cum poate fi garantat acest profit, dar şi despre noutatea pe care o aduce The Coop Network, am discutat cu Florin Timbuc, Chief Technology Officer (CTO) şi cu Arthur Fleischer, cofondator şi COO



 

·          Ce este The Coop Network şi ce aduce nou în România?

„Este prima cooperativă cu membership digital dezvoltată în România, din care fac parte, momentan, şase businessuri locale din industrii care vizează într-o mare măsură şi partea de sustenabilitate, de la fermele verticale până la robotică. Relaţia dintre membrii şi cooperativă se face prin intermediul unei aplicaţii care este disponibilă,  atât pentru Android, cât şi pentru iOS.’’ spune Florin Timbuc, CTO în cadrul cooperativei.

•        Care sunt businessurile locale cuprinse în cooperativă? În ce pot investi oamenii?

„Avem o companie de robotică şi automatizare – IQ Robotech;  o fermă de cannabis medicinal, cultivat pentru producţia şi vânzarea uleiului CBD, în scopuri medicinale pentru oameni şi animale; o fermă ecologică de ovine;  exploatarea unui izvor de apă pură din zona Munţilor Apuseni, filtrată natural, şi comercializarea acestei ape îmbuteliate în ţară şi în străinătate; producţia şi vânzarea de sere modulare inteligente; închirierea de drone utilitare şi aplicaţii pentru misiuni de salvare, inspecţie şi recunoaştere în teren sau stingerea incendiilor. Oportunităţile de investiţie vor fi lansate gradual în aplicaţia Coop Wallet.

Pe lângă investiţiile financiare, membrii pot sprijini cooperativa şi prin expertiza sau abilităţile lor, fie că vorbim de partea juridică, de tehnic, vânzări sau alte acţiuni necesare în teren.”, a spus Arthur Fleischer, co-fondator.

•        Cum pot accesa aceste proiecte?

„Ca să poţi accesa oportunităţile de investiţie pe care noi le propunem, trebuie, mai întâi, să devii membru în cooperativă, prin achiziţia cardului de membru, achiziţie ce se realizează 100% digital prin tehnologia blockchain. Acest card  îţi asigură locul în comunitate şi îţi deschide accesul către întregul ecosistem de afaceri The Coop Network.“ adaugă Arthur Fleischer.

•        De ce aţi ales să folosiţi tehnologia blockchain pentru digitalizarea platformei?

„Folosim tehnologia blockchain ca pe o bază de date descentralizată, în care se înregistrează acţiunile membrilor, într-un mod securizat, transparent şi ireversibil. Am legat în mod direct cardurile digitale (NFTs) de apartenenţa legală ca membru la o cooperativă tradiţională, ceea ce este o inovaţie pe care The Coop Network o aduce în spaţiul blockchain.”, declară Florin Timbuc.

Cum facilitează, mai exact, tehnologia blockchain accesul investitorilor, în cazul The COOP Network?

“Aşa cum se menţionează mai sus, pentru a putea investi, este nevoie, ca prim pas, sa devii membru în cooperativă. La înscrierea în cooperativă, fiind un proces 100% online, primeşti un card digital (NFT), care îţi facilitează procesul de înregistrare şi îţi garantează identitatea unică, cât şi securitatea datelor înregistrate. Există o contribuţie obligatorie de minim 100 USD pentru a deveni membru, sumă pe care poţi alege să o investeşti în unul sau mai multe dintre proiectele cooperativei.

Printr-un Smart Contract care se încheie între investitor şi cooperativă, procesul de investiţie este automatizat, Contractul este mediat de o tehnologie avansată, transparentă şi corectă. Se reduce semnificativ şi riscul de corupţie în fiscalitate şi în economia cooperativei.

Pe cardul fiecărui membru este înregistrată contribuţia făcută de acesta. Ea este purtătoare de dividende de cooperativă, conform Legii nr.566/2004 a cooperativei.

Dacă alege să investească în cel puţin unul dintre proiectele cooperativei, membrul are randament garantat cuprins între 10-15% anual.” mai spune Florin Timbuc.

•        Cum este posibil să garantaţi celor care aleg să investească un randament între 10-15 % anual?

“În acest moment, sunt deschise pentru investiţii două proiecte ale IQ Robotech - depozitare smart pentru ustensile, respectiv celule robotice de marcare cu laser. Ambele proiecte sunt deja contractate de clienţi ai IQ Robotech. Aceste proiecte au termene de plata calculate pentru ca investitorii să primească banii cu dobândă după cele 12 luni iar marja de profit obţinută permite cooperativei acest sistem în care oferă dobânzi garantate membrilor.

Ca suport solid în siguranţa capitalului fiecărui membru avem statutul si legea cooperativei, care guvernează The Coop Network şi, implicit, contractele dintre membru şi cooperativă.”, a declarat Arthur Fleischer.

•        Ce se întâmplă dacă după achiziţionarea şi activarea unui card de membru, cineva vrea să se retragă?

„În cazul în care nu mai vrei să fii membru, te poţi retrage din cooperativă şi îţi facilităm ieşirea prin intermediul Members Exchange, unde alţi membri îţi pot cumpăra poziţia şi contribuţia investiţională din afacerile The Coop Network. Digitalizarea şi automatizarea acestui proces va fi implementată în Coop Wallet în decursul acestui an.”, spune Arthur Fleischer.

•        Dar dacă a investit şi perioada investiţională nu s-a încheiat încă, iar el vrea să iasă?

“Dacă vrea să se retragă din businessul ales înaintea finalizării perioadei investiţionale, membrul The Coop Network va avea acces la o piaţă liberă în cadrul cooperativei, unde îşi poate vinde poziţia investiţională către alt membru.

În caz de retragere la finalul perioadei investiţionale, care diferă în funcţie de proiectul ales, membrul îşi primeşte investiţia în ce monedă preferă - lei, euro sau USD -  şi sub ce formă preferă – fie cont bancar, fie wallet-ul digital cu care s-a înscris.”, a adaugat Arthur Fleischer.
 

Noutăţi din domeniul financiar şi de investiţii, cât şi proiectele ce vor listate în curând, pe Facebook şi LinkedIn, dar si pe site-ul The Coop Network.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO