Info

Întâlnire importantă la Tg. Mureş: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit soluţii fermierilor şi procesatorilor

Întâlnire importantă la Tg. Mureş: Ministrul...
23.01.2024, 11:57 111

Peste 70 de fermieri au participat luni, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureş, la o întâlnire cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a durat mai bine de 3 ore. Fermierii mureşeni, precum şi procesatorii din zonă, i-au prezentat ministrului o listă cu 13 revendicări, între acestea fiind şi interzicerea de îndată a tranzitului şi a importurilor de cereale, seminţe oleaginoase, şroturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte ţări, dar având la bază proveninenţa din Ucraina. Între revendicări, fermierii mureşeni au cerut şi demersuri la Bruxelles pentru acordarea de subvenţii egale cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar şi compensarea pierderilor suferite de către fermieri în anul 2023 datorită importurilor necontrolate din Ucraina.

Ministrul Florin Barbu a subliniat efortul bugetar din acest an pentru susţinerea agriculturii, cel mai mare de până acum în istoria României: “Bugetul Ministerului Agriculturii este pentru prima dată când are 2% din PIB-ul României. Am prins o sumă de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. La rectificarea bugetară vrem să venim cu rectificare, în funcţie de bugetul pe care îl are Ministerul de Finanţe, cu încă 100 euro pe hectar pentru culturile de primăvară.

Cum va vota România aderarea Ucrainei la UE?

Prezentă la întâlnire, Mihaela Neagu, acţionarul Fabricii de Zahăr Premium Luduş, i-a adus la cunoştinţă ministrului că, în condiţiile în care Ucraina va adera la Uniunea Europeană, va scădea subvenţia pentru fermieri şi l-a întrebat pe acesta, mai ales că Ukraina a fost singura ţară care s-a opus intrării României în NATO, “cum va vota România?” Răspunsul ministrului Florin Ionuţ Barbu a fost tranşant “Ucraina nu poate intra în Uniunea Europeană în următorii 10 ani, iar decizia politică a României va veni abia după această perioadă. Nu ştiu cum va vota România sau Guvernul atunci, însă Uniunea Europeană are obligaţia să suplimenteze sumele acordate pentru subvenţii în agricultură.”

Mihaela Neagu a ţinut să menţioneze faptul că “Fabrica de zahăr Luduş a produs anul trecut 24.000 tone de zahăr, iar pentru acest an am semnat deja contracte cu fermierii români pentru o cantitate dublă de sfeclă de zahăr, 7300 ha, ceea ce înseamnă că am acoperit deja 92% din capacitatea de producţie a fabricii. Avem nevoie de sprijin din partea Ministerului Agriculturii, pentru a putea procesa în cele mai bune condiţii şi să le oferim consumatorilor un zahăr de calitate”.

Credite cu dobânzi avantajoase dedicate fermierilor români


Întrebările investitoarei Mihaela Neagu au mai avut drept subiect şi creditarea fermierilor şi a procesatorilor de materie primă, având în vedere faptul că băncile au profituri foarte mari, iar procesul de obţinere al creditelor este unul anevoios, cu multe documente depuse şi drumuri inutile.

Acţionara Fabricii de Zahăr Luduş l-a întrebat pe ministrul Agriculturii dacă are în plan să creeze o schemă de ajutorare a fermierilor şi a procesatorilor, astfel încât creditele să poată fi obţinute în condiţii mai bune, iar demersul să nu mai fie atât de complicat şi anevoios.

„Vor fi două ordonanţe pe două credite în România pentru fermierii români. Vorbim de creditul fermierului, unde dobânda este de 1,95% şi ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii pe o perioadă de 5 ani. Acest credit al fermierului se încadrează în decizia privind prelungirea cadrului Ucraina. Doi – va fi creditul agricol în România, are o valoare de 10 milioane de euro pentru investiţii în ferme, cu 2% marjă fixă plus ROBOR, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri. Şi 50% din acest credit, rambursarea creditelor neperformante pe care fermierii români le-au luat de la anumite IFN-uri sau instituţii nebancare din România”, a precizat ministrul Florin Barbu. Acesta a mai precizat că aceste ordonanţe au fost discutate cu mediul bancar din România şi se vor încheia convenţii între Fondul de Garantare al Agriculturii şi celelalte bănci care vor să se înscrie în acest program. „Toate aceste credite sunt garantate din fondul pe care Ministerul Agriculturii îl are la dispoziţie, cu 90% garantate de stat”, a precizat ministrul Barbu.

Noile măsuri de sprijin pentru fermieri

Deputata Dumitriţa Gliga consideră că “soluţia este întotdeauna dialogul, schimbul de idei şi de experienţe” şi a comunicat noile măsuri de sprijin pentru fermieri, urmând să fie adoptate şi alte măsuri, identificate în urma dialogului cu aceştia.

  • Se acordă 100 euro/ha pentru culturile din sectorul vegetal înfiinţate în toamna anului 2022, compensare pentru pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Condiţiile şi termenele până la care fermierii pot face solicitările au fost deja publicate;
  • Echivalarea permisului auto categoriile B şi B1 pentru conducerea tractoarelor;
  • Se exceptează de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică vehiculele autopropulsate cu viteză maximă de 25 de kilometri pe oră;
  • ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere va fi făcut de RAR chiar la sediul firmelor, cu laboratoare mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO