Info

OMV Petrom se poziţionează ca lider în tranziţia energetică din România prin investiţii record, după ce 2023 a fost un an decisiv pentru Strategia 2030

Advertorial

OMV Petrom se poziţionează ca lider în tranziţia...

Autor: Publicitate

02.02.2024, 07:00 257

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, se pregăteşte pentru cele mai mari investiţii din istoria companiei, după ce a reuşit în 2023 să înregistreze progrese semnificative în drumul spre Strategia 2030, precum lansarea proiectului Neptun Deep, extinderea portofoliului de energie regenerabilă şi poziţionarea pentru a deveni lider în piaţa de electromobilitate.

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare şi ne-am extins portofoliul de proiecte verzi”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, cu ocazia publicării rezultatelor financiare pentru anul 2023.

Investiţiile realizate în 2023 s-au ridicat la 4,7 miliarde de lei, cu 32% mai mari faţă de anul 2022, dintre care aproape 2,6 miliarde de lei au fost îndreptate către Explorare şi Producţie şi peste 1,95 de miliarde de lei spre Rafinare şi Marketing. Dincolo de cifre, anul 2023 a fost unul de referinţă în dezvoltarea strategică a comaniei.

Avans important pentru proiectul Neptun Deep

Cel mai important eveniment din anul 2023 pentru companie şi pentru economia românească a fost decizia finală de investiţii pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, unde OMV Petrom, unicul producător de petrol şi gaze din România, a intrat în proiect alături de Romgaz, dovedindu-şi astfel angajamentul faţă de gaz ca element crucial în tranziţia energetică.

Peste 80% din contractele de execuţie pentru proiectul Neptun Deep au fost atribuite până la sfârşitul anului 2023. Mai mult, în al treilea trimestru Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a aprobat planul de dezvolare pentru acest proiect.

„În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025”, a explicat Verchere.

OMV Petrom este unul dintre cei mai producători de energie din România, iar strategia pe termen mediu şi lung vizează o diversificare a surselor de producţie de energie, odată cu implementarea tranziţiei energetice. Astfel, o altă direcţie strategică în care a investit compania în 2023 este extinderea portofoliului de energie din surse regenerabile.

Compania a semnat anul trecut un acord pentru achiziţionarea mai multor parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, care vor avea o putere de circa 710 MW. Totodată, OMV Petrom a semnat un parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia pentru construcţia de proiecte solare cu o capacitate de 450 MW.

În ianuarie 2024, producătorul de energie a semnat cu RNV Infrastructure un acord pentru a cumpăra 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian şi 50 MW fotovoltaic.

A treia direcţie strategică pe care compania a înregistrat progrese semnificative este electromobilitatea, unde OMV Petrom a reuşit să se poziţioneze pe drumul pentru a deveni lider printr-o serie de mutări importante.

În 2023, compania a obţinut o finanţare europeană pentru a dezvolta o reţea de încărcare ultra-rapidă pentru vehicule electrice la nivel regional, dintre care peste 300 de staţii în România.

Mai mult, la începutul anului 2024, OMV Petrom a semnat un contract cu Renovatio prin care preia integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România. Reţeaua preluată de la Renovatio are peste 400 de puncte de încărcare şi are prespective de creştere la aproximativ 650 până în 2026.

Aceştia nu au fost singurii paşi relevanţi făcuţi de companie pe drumul spre o economie mai verde, cu emisii scăzute şi zero de carbon. Tot în 2023, OMV Petrom a cumpărat 50% din Respiră Verde, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România, ca parte a strategiei de a-şi asigura materiile prime necesare producţiei de biocombustibili.

Totodată, compania a semnat un acord cu Vulcangas România pentru a deschide prima staţie de alimentare GNC/GNL din reţeaua de benzinării Petrom, care va deveni operaţională în 2025.

Anul 2023 în cifre

OMV Petrom a obţinut un profit net de 4 miliarde de lei în 2023, afectat de contribuţia de solidaritate pentru 2022 şi 2023, în valoare de 2,7 miliarde de lei, şi de impozitul pe profit, conform raportului cu rezultatele financiare neauditate preliminare consolidate pentru 2023.

Contribuţia companiei la bugetul de stat s-a menţinut ridicată, la un nivel de 16 miliarde de lei, incluzând impozite şi distribuţia de dividende record, de aproximativ un miliard de lei.

OMV Petrom a reuşit în 2023 să-şi valorifice modelul operaţional chiar şi într-un an în care condiţiile de piaţă au fost mai puţin favorabile decât în 2022, care s-a dovedit în perspectivă a fi un an excepţional.

„În contextul unor condiţii de piaţă mai puţin favorabile în 2023, care au urmat preţurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, şi în contextul reviziilor planificate, am obţinut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operaţional”, a declarat Verchere.

La o privire pe segmente, pe Explorare şi Producţie rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 4,2 miliarde de lei, comparativ cu 5,4 miliarde de lei în 2022, în principal din cauza preţurilor ţiţeiului şi gazelor, respectiv a volumelor mai mici de vânzări.

Producţia a scăzut cu 4,9% la 41,4 de milioane de barili echivalent petrol, dar compania a reuşit să compenseze parţial declinul natural al zăcămintelor prin reparaţii capitale şi sonde noi. Costul de producţie a crescut la 16 dolari per baril din cauza producţiei disponibile de vânzare, costuri generale mai mari şi impactul negativ al cursului de schimb.

Pe segmentul de Rafinare şi Marketing compania a obţinut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele special de 2,5 miliarde de lei, comparativ cu 4 miliarde de lei în 2022, pe fondul unor marje de rafinare mai mici, dar şi pe fondul unor revizii planificate.

Mai exact, rafinăria Petrobrazi a trecut printr-o revizie timp de opt săptămâni, ceea ce a dus la o rată de utilizare mai mică a rafinăriei. Totodată, marja de rafinare a fost afectată de diferenţiale mai slabe pentru motorină şi combustibil pentru aviaţie.

OMV Petrom a înregistrat un rezultat din exploatare excluzând elementele special de 2,1 miliarde de lei pe segmentul de Gaze şi Energie, comparativ cu 2,9 miliarde de lei în 2022, reflectând o performanţă operaţională puternică într-un context influenţat de dinamica preţurilor şi a cererii.

Volumele de vânzări de gaze natural s-au ridicat la 46,8 TWh, mai mari decât în 2022, într-o piaţă cu cerere de gaze mai mica şi cu producţie proprie redusă. În ceea ce priveşte producţia netă de energie electrică, aceasta s-a situate la 4,2 TWh, afectată de revizia planificată prelungită a centralei electrice Brazi, care a durat 17 săptămâni.

Cele mai mari investiţii

După investiţii de 4,7 miliarde de lei în 2023, OMV Petrom intră în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, iar în următorii ani acestea se vor ridica în medie la 8 miliarde de lei pe an.

„În 2023 am intensificat investiţiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Vom continua în această direcţie, intrând în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în acelaşi timp”.

Pentru 2024, compania estimează investiţii organice de circa 6,5 miliarde de lei, într-un buget care cuprinde investiţii mai mari şi pentru proiectul Neptun Deep, dar şi pentru proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero.

Printre investiţiile care fac parte şi din Strategia 2030 se numără cele în producţie de SAF (combustibil sustenabil pentru aviaţie) şi HVO (ulei vegetal hidrotratat), energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

OMV Petrom vrea să extindă în mod accelerat reţeaua de staţii de încărcare în regiune pentru a ajunge la circa 1.000 de puncte de încărcare până la finalul anului 2024, într-un calcul care include şi punctele achiziţionate.

Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse si zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale ale companiei la 8 miliarde de lei în 2024. Totuşi, derularea acestor investiţii necesită un mediu de reglementare şi un mediu fiscal previzibil şi stabil.

„Continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România.”

Pe direcţiile strategice, OMV Petrom vrea să investească 4,7 miliarde de lei în Explorare şi Producţie, din care aproximativ jumătate pentru proiectul Neptun Deep. În ceea ce priveşte segmentul de Rafinare şi Marketing, rata de utilizare a rafinăriei va fi de 95%, comparativ cu 80% anul trecut, iar vânzările de produse rafinate sunt estimate să crească.

La nivelul segmentului de Gaze şi Energie, compania se aşteaptă la vânzări totale de gaze naturale mai mici faţă de 2023, din cauza surselor de aprovizionare reduse, dar producţia totală de energie electrică este prognozată să fie mai mare decât anul trecut.

OMV Petrom continuă eforturile de dezvoltare regională a gazelor naturale. În 2024, Neptun Deep înseamnă finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activităţi de obţinere a permiselor şi demararea lucrărilor de construcţie şi a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.

Pe lângă Neptun Deep, compania vrea ca în 2024 să continue activitatea de explorare în blocul petrolier şi de gaze Han Asparuh din Bulgaria, acolo unde a preluat statutul de operator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO