Info

(P) AFIN IFN SA, proiect de investiţii sociale participativ, se pregăteşte de înregistrare

(P) AFIN IFN SA, proiect de investiţii sociale...

Autor: Publicitate

28.02.2022, 12:52 245

Primul IFN cu capital privat  dedicat exclusiv operatorilor economici cu impact social din România a mobilizat aproape integral capitalul necesar înregistrării. 112 persoane - fizice şi juridice - au decis deja să intre în acţionariatul AFIN IFN SA. În luna martie  iniţiatorii AFIN vor organiza două întâlniri cu potenţiali investitori sociali din Iaşi (2 martie) şi Bucureşti (10 martie).

Iniţiatorul AFIN IFN SA este  un consorţiul format în principal din Fundaţia „Alături de Voi” România şi FEBEA – Federaţia Europeană a Băncilor Etice şi Alternative. AFIN va acorda credite operatorilor economici cu impact social din România.

„Ne face o mare bucurie să vedem că deja peste 100 de persoane au ales să devină acţionari fondatori AFIN IFN SA. Vorbim în primul rând de persoane cu ADN social, care vor constitui fundaţia acestei instituţii. AFIN IFN SA este un model nou în România, construit pe ideea unei investiţii sociale participative, care va asigura o strategie de lucru orientată către economia socială, pentru antreprenori sociali. Noi ca antreprenori sociali, care am dezvoltat una din cele mai mari întreprinderi sociale de inserţie UtilDeco, autorizată şi ca unitate protejată, ştim cât de necesar e să ai un astfel de instrument în piaţă pentru inovare, digitalizare şi creşterea competitivităţii economice”, explică Angela Achiţei, preşedintele Fundaţiei „Alături de Voi” România şi membru fondator AFIN IFN SA.

Întâlniri cu investitorii sociali la Iaşi şi Bucureşti

Luna martie va fi dedicată întâlnirilor cu investitorii sociali. Prima întâlnire în format fizic va avea loc la Iaşi, pe data de 2 martie, iar următoarea va fi la Bucureşti, pe data de 10 martie. Scopul principal al întâlnirilor este atragerea de noi investitori pentru AFIN IFN SA. La întâlniri se vor prezenta întreprinderi sociale, modelul de afaceri al acestora, nevoile specifice de finanţare şi modul în care AFIN va deservi această piaţă.. „ Economia socială reprezintă răspunsul potrivit la problemele sociale din România.  AFIN este agentul unei schimbări semnificative în România şi Europa. Invităm investitori care doresc să stimuleze sectorul întreprinderilor sociale din România să ni se alăture”, explică Ancuţa Vameşu, expert economie socială & Preşedinte RISE - Reţeaua română a întreprinderilor sociale de inserţie şi membru fondator AFIN IFN SA. Persoanele care sunt interesate să participe la aceste întâlniri trebuie să completeze formularele de înregistrare accesibile pe site-ul afin.org.ro.

Credite pentru întreprinderi cu impact social din România

AFIN IFN SA  răspunde unei nevoi stringente existente în piaţă: aceea de a asigura accesul la finanţare pentru operatorii economici cu impact social din România. AFIN va oferi soluţiile financiare alternative organizaţiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile şi accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiţii, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc).

„În afara unor produse de creditare inovative şi adaptate, AFIN IFN SA îşi va baza modelul operaţional pe trei piloni. Originarea aplicaţiilor de credit se va realiza cu voluntari recrutaţi din rândul personalului cu experienţă relevantă în creditare, care să acopere teritoriul ţării. Digitalizarea procesului de creditare va fi end to end, iar o platformă de crowdfunding va funcţiona pentru cofinanţare şi risk sharing. Nu în ultimul rând, prin intermediul Social Finance Association, se va asigura suport pentru operatorii economico-sociali pentru a avea un comportament de creditare performant şi sustinerea acestora pentru o dezvoltare sustenabilă pentru ca, mai apoi, în timp, să devină eligibili în sistemul bancar tradiţional”, explică Bogdan Merfea, social banking promotor şi membru fondator AFIN IFN SA.

AFIN IFN SA  vine cu o nouă abordare a politicii de finanţare, adaptată specificului economiei sociale. Instituţia va face analiza de bonitate ţinând cont atât de viabilitatea economică şi financiară a proiectului, cât şi de indicatori de impact sociali şi de mediu, specifici operatorilor din acest sector.

Cum poţi deveni acţionar AFIN?

Participarea la înfiinţarea AFIN IFN SA se face în acest moment prin transmiterea unei scrisori de angajament. Tichetul minim pentru a deveni acţionar în cadrul AFIN IFN SA este de 1.500 lei. Etapa depunerii de capital social se va încheia în luna martie 2022.

Deschiderea cererilor pentru creditare se va face în luna mai 2022, în cadrul Conferinţei Europene de Economie Socială organizată de către ADV România. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022. Se estimează acordarea a cel puţin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite noi acordate în al cincilea an.

Persoanele interesate să afle mai multe despre cum pot deveni acţionare AFIN IFN SA, care sunt condiţiile şi documentele necesare, pot accesa direct pagina afin.org.ro.

 

CONTACT

email: comunicare@afin.org.ro

wesite: www.afin.org.ro

phone: 0232 275 568
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO