Info

(P) Cât alcool conţine vinul?

(P) Cât alcool conţine vinul?

Autor: Publicitate

13.02.2023, 11:50 5002

Vinul poate varia în ceea ce priveşte culoarea, aroma şi conţinutul de alcool. Chiar şi vârsta vinului este o parte importantă pentru a înţelege complexitatea vinului. Am alcătuit acest ghid privind conţinutul de alcool al vinului pentru a te ajuta să iei decizii mai informate.

În lumea băuturilor spirtoase, vinul nu este cunoscut pentru că are un conţinut de alcool în volume (ABV) deosebit de ridicat, precum, de exemplu, un coniac. ABV este o măsură procentuală a cantităţii totale de alcool prezentă într-o băutură. Dacă un anumit vin are 15% ABV, atunci 15 ml ar fi alcool etilic pur – cunoscut şi sub numele de etanol – într-o probă de 100 ml.

Aşadar, ce este alcoolul etilic şi de ce se găseşte în vin? Crearea vinului necesită fermentarea strugurilor cu ajutorul drojdiei. Drojdia descompune zaharurile prezente în struguri şi le transformă în dioxid de carbon şi etanol. Acest proces este ceea ce face ca vinul să fie o băutură alcoolică. Nu îţi face griji cu privire la zahăr, nu tot zahărul este descompus. Zahărul rămas în vin este ceea ce îl face dulce.

Care este conţinutul mediu de alcool al vinului?

Vinul poate avea între 5% şi 23% ABV. Conţinutul mediu de alcool al vinului este de aproximativ 12%. Această cantitate variază în funcţie de soiul de vin, precum şi de vinificator şi de ABV-ul dorit. Unele vinuri din cadrul aceleiaşi familii pot prezenta chiar diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul de alcool, din cauza locaţiei podgoriei şi a cramei.

Deoarece există o gamă atât de largă în ceea ce priveşte conţinutul de alcool, este benefic să te uiţi mai atent la diferitele soiuri. În general, cu cât vinul este mai greu, cu atât mai mare este conţinutul de alcool.

Conţinutul de alcool al vinului roşu

Conţinutul de alcool al vinului roşu se situează de obicei între 12% şi 15%, cu o medie de 13,5% ABV. Vinurile roşii tind să aibă un conţinut de alcool mai mare decât omologii lor albi. Vinurile roşii sunt făcute din struguri care sunt de obicei recoltaţi târziu în sezon. Aceşti struguri au mai mult zahăr decât strugurii folosiţi la vinurile albe, astfel încât fermentarea duce la o concentraţie mai mare de alcool.

Procesul de fermentare duce, de asemenea, la un nivel mai ridicat de taninuri în vinul roşu, ceea ce îi conferă o colorare mult mai puternică. Această culoare frumoasă este motivul pentru care s-ar putea să ai nevoie să înveţi şi cum să îndepărtezi petele de vin roşu sau să găseşti cele mai bune produse de îndepărtare a petelor de vin.

Conţinutul de alcool al vinului alb

Conţinutul de alcool din vinul alb variază de la 5% la 14%, dar se situează în medie la 10% ABV. Strugurii albi, mai puţin copţi, folosiţi la fermentare, au mai puţin zahăr decât strugurii mai întunecaţi. Acest zahăr se transformă în etanol la o rată mai mică, de asemenea. Acest lucru dă vinului alb gustul său dulce, dar îl menţine uşor şi răcoritor.

Deoarece există mai puţin alcool, este, de asemenea, uşor să bei mai mult vin alb dintr-o singură repriză. Acest lucru poate fi uneori mai mult decât se doreşte. Pentru a evita acest lucru, încearcă să foloseşti doar o turnare standard de vin sau ia un set de pahare de vin cu linii de turnare.

Conţinutul de alcool din vinul rose

Vinul rose (sau rosé) se încadrează în spectrul de culori între un roşu şi un alb şi are un conţinut mediu de alcool de 12% ABV. Vinurile rosé sunt fermentate cu sucul de struguri care are contact cu pieliţele strugurilor pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru adaugă o anumită coloraţie vinului, dar îl împiedică să fie un vin roşu adevărat.

Deoarece vinul rosé este un vin care se află la mijlocul celorlalţi, acesta poate varia în ceea ce priveşte nuanţa, conţinutul de alcool şi gustul. Mulţi oameni se gândesc la vinurile rosé ca fiind roz, dar acestea pot fi oriunde, de la violet la portocaliu. Vinurile rosé pot varia, de asemenea, de la dulce la sec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO