Info

(P) Claudiu Hila, absolvent EMBA: E important să fii înconjurat de oameni valoroşi, în multe cazuri mai deştepţi decât tine

(P) Claudiu Hila, absolvent EMBA: E important să fii...

Autor: Publicitate

26.04.2023, 12:39 517

Claudiu Hila este absolvent al programului WU Executive MBA Bucharest şi unul dintre cei mai performanţi manageri din România, cu o vastă experienţă profesională şi managerială în domeniul comercial şi în industria logistică şi supply chain. Timp de 10 ani a ocupat funcţia de director general al companiei de distribuţie de mărfuri paletizate Pall-Ex România. În 2021, managerul a decis să se lanseze în antreprenoriat împreună cu soţia sa, Adina Hila. Cei doi au pus bazele unei afaceri de succes în domeniul ecoturismului - Joyard Pensiune & Parc, o oază de relexare şi linişte într-un sat fermecător, aflat la poalele munţilor Făgăraş.

Claudiu Hila a împărtăşit cum l-au ajutat cursurile de EMBA în cariera sa, care au fost cele mai importante lecţii învăţate, dar şi ce abilităţi consideră că ar trebui să deprindă viitorii antreprenori. 

  1. Ce v-a motivat să luaţi decizia de a urma un program de EMBA?

Cunoaşteţi sentimentul că din punct de vedere profesional ai avansat mai repede decât erai susţinut de cunoştinţele tale teoretice? Acesta a fost şi cazul meu, în care aveam o experienţă bogată, susţinută şi de cunoştinţe acumulate în cadrul diferitelor programe de training, dar simţeam că lipseşte ceva: cunoştinţe de business structurate, coerente, aplicate. Am avut şi o a doua motivaţie, să îmi demonstrez că pot urma cu succes cursurile de EMBA ale unei universităţi prestigioase.

  1. Ce v-a determinat să alegeţi programul de EMBA oferit de WU Executive Academy în Bucureşti?

Au fost mai multe motive: primul a fost recunoaşterea de care se bucură programul WU în România, faptul că este de departe cel mai bun program de EMBA din ţară, vechimea programului în ţară, numărul important de absolvenţi, chiar dacă taxa de studii este cea mai mare dintre programele din România. Au contat în mare măsură referinţele primite despre program de la un fost absolvent, cursurile care urmau să se desfăşoare în SUA şi Austria, dar şi interacţiunea cu managerul programului din România.

Decizia mi-a mai fost uşurată şi de durata programului, un an şi jumătate, nu îmi doream un program care doar să bifeze că am urmat nişte cursuri timp de câteva zile, săptămâni sau luni. Un an şi jumătate, în care ai lunar patru zile de curs, alte câteva zile de pregătit pentru cursul următor, timp în care ai şi viaţă profesională şi personală… nu a fost uşor, dar dacă voiam ceva uşor, alegeam un alt program de EMBA.

  1. Cum v-a ajutat EMBA-ul în cariera de antreprenor? Ce noţiuni/abilităţi dobândite la cursuri aplicaţi cel mai des în activitatea profesională?

Un EMBA îţi dă multă încredere, atât pentru că acumulezi cunoştinţe valoroase, cât şi pentru că îţi confirmă că unele dintre lucrurile pe care le făceai deja, le făceai bine. Cursurile de strategie şi de management financiar sunt cele care au fost printre cele mai utile şi aş adăuga aici cele de managementul schimbării şi cele de negociere şi conflict management. Nu eşti 100% pregătit după ce ai parcurs aceste cursuri, dar îţi oferă o bază solidă pentru a aborda aceste aspecte mult mai încrezător.

  1. Care este cea mai importantă lecţie învăţată de la programul de EMBA?

Că e important să fii înconjurat de oameni valoroşi, în multe cazuri mai deştepţi decât tine. Că eşti capabil de mai multe decât crezi, dar şi că ai limitări şi un orizont care nu e atât de larg pe cât crezi. Iar un astfel de program te schimbă, îţi dă încredere şi te învaţă să fii mai deschis către alte opinii, să îl asculţi cu adevărat pe celălalt.

  1. Care a fost cea mai mare provocare din cadrul programului de EMBA?

Să fac echipă de succes cu alţi colegi care au caractere puternice, ceea ce am reuşit repede, dar nu a fost uşor, nici pentru mine, nici pentru unii dintre ei. Cred că această provocare vine la pachet cu un program de EMBA de top cum este cel oferit de WU, care reuşeşte să strângă an de an profesionişti de la companii renumite din ţară.

  1. Ce calităţi ar trebui să aibă un antreprenor de succes?

Să fie rapid în decizii, să ştie când “nu ştie” şi să asculte de opinii ale colegilor, să fie dispus să sacrifice din timpul personal, dar şi să îşi stabilească o limită în implicarea în propria companie, astfel încât să nu devină “sclavul” afacerii lui. Să fie perseverent, să acorde încredere colegilor lui şi să nu centralizeze la el prea multe decizii. Antreprenorul român tradiţional tinde să centreze şi să dea cu capul, să decidă culoarea de fundal a unei reclame sau să aprobe dacă se cumpără sau nu o anvelopă la o maşină, exact genul de decizii care îi iau timp preţios din a se gândi la cum să dezvolte afacerea, dar şi pe el ca persoană.  

  1. Cum ar trebui să îşi adapteze şcolile de business programele de EMBA astfel încât să fie cât mai utile şi accesibile candidaţilor în noul context economic?

Cursurile programelor de EMBA ar trebui adaptate la ziua de azi, la schimbările economiilor locale şi a celei globale, precum şi la impactul inteligenţei artificiale pe piaţa muncii în următorii 5-10 ani.

WU Executive Academy şi Ziarul Financiar pun la dispoziţie 7 burse de studiu în valoare totală de 115.000 de euro pentru cei care aplică la programul WU Executive MBA Bucharest, singurul program de educaţie executivă din România care deţine tripla acreditare internaţională – EQUIS, AMBA şi AACSB.

Programul va începe în luna noiembrie şi se va desfăşura part-time, pe parcursul a 16 luni. Înscrierile pentru burse pentru programul Executive MBA Bucharest au loc în perioada 13 februarie – 5 iunie 2023 şi se fac prin completarea aplicaţiei online. Informaţii complete sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO