Info

(P) Cum începi să investeşti cu doar 75 de lei lunar

(P) Cum începi să investeşti cu doar 75 de lei lunar

Autor: Publicitate

24.01.2024, 09:00 556

Adevărul este că trăim într-o perioadă definită de rapiditate şi incertitudine economică. Timpul nostru este mai preţios ca niciodată. La fel de preţioasă s-a dovedit a fi şi planificarea financiară pe termen lung, într-un context în care viitorul economic este din ce în ce mai imprevizibil.

În această lume în continuă schimbare, investiţiile pasive emerg ca o soluţie ideală pentru mulţi dintre noi.   

Ultimii ani au arătat o preferinţă crescândă pentru strategii de investiţii care necesită mai puţin timp şi mai puţine cunoştinţe detaliate despre pieţele financiare. Investiţiile pasive, cum ar fi fondurile indexate şi ETF-urile (Exchange-Traded Funds), oferă o modalitate de a accesa pieţele financiare cu costuri reduse şi cu o diversificare mai largă, fiind astfel atrăgătoare pentru o gamă largă de investitori, inclusiv cei la început de drum.

De ce preferă investitorii români strategiile pasive?

Strategiile de investiţii pasive au câştigat popularitate pentru că oferă o serie de avantaje esenţiale:

  • Diversificare: ETF-urile şi fondurile indexate permit investitorilor să-şi diversifice portofoliul cu uşurinţă, reducând astfel riscul.
  • Costuri reduse: Aceste instrumente au, în general, comisioane mai mici decât fondurile gestionate activ, ceea ce le face o opţiune atractivă pentru cei sensibili la costuri.
  • Transparenţă şi accesibilitate: ETF-urile oferă transparenţă în ceea ce priveşte activul subiacent şi sunt accesibile pentru cumpărare şi vânzare pe bursă, similar acţiunilor.

În acest context, XTB, un jucător major în sectorul de investiţii la bursă, şi-a consolidat poziţia pe piaţa din România, oferind acces la o gamă largă de ETF-uri. Aceste instrumente acoperă diverse sectoare şi regiuni, fiind o soluţie ideală pentru cei care doresc să beneficieze de avantajele investiţiilor pasive.

De exemplu, în 2023, 44,5% dintre clienţii din România ai companiei globale de investiţii XTB au investit în ETF-uri. Preferatele românilor sunt ETF-urile pe indici (cum ar fi S&P 500, MSCI World şi NASDAQ 100), ETF-urile care includ companii cu ratinguri ridicate în privinţa factorilor de mediu, social şi guvernanţă (ESG) şi ETF-urile cu expunere pe companiile de tehnologie.

Cum devii investitor pasiv cu Planurile de Investiţii de la XTB?

Planurile de Investiţii oferite de XTB constituie o metodă accesibilă şi eficientă pentru a elabora un portofoliu diversificat, personalizat în funcţie de obiectivele fiecărui investitor. Prin investiţia de bază, de numai 75 de lei, investitorii pot configura un plan cuprinzând până la nouă ETF-uri diferite. Fiecare client are posibilitatea de a dezvolta până la zece astfel de planuri, având la dispoziţie o selecţie impresionantă de peste 350 de fonduri tranzacţionate la bursă din diverse sectoare şi regiuni.

Cu o investiţie minimă de doar 15 euro, 75 de lei sau 15 dolari pentru fiecare Plan de Investiţii, strategiile de investiţii pot fi ajustate la necesităţile individuale. XTB furnizează informaţii detaliate despre ETF-uri, inclusiv evaluări bazate pe date de la Morningstar, performanţa financiară şi structura portofoliului, facilitând accesul la informaţii esenţiale pentru clienţi.

Aceştia pot monitoriza istoricul de performanţă al ETF-urilor pe o perioadă de cinci ani, permiţând o analiză aprofundată a opţiunilor de investiţie.

După alocarea sumei dorite pentru Planul de Investiţii, clienţii au libertatea de a decide procentul alocat fiecărui ETF din plan, simplificând gestionarea portofoliului.

De asemenea, XTB a implementat opţiunea de plăţi recurente în aplicaţia sa, permiţând investitorilor români să îşi alimenteze periodic portofoliile cu o frecvenţă selectată (zilnic, săptămânal sau lunar) şi prin metoda de plată preferată, cum ar fi cardul de credit, transferul bancar sau folosind fondurile din contul XTB.

Investiţiile suplimentare sunt automat distribuite conform alocării stabilite iniţial, făcând procesul de investiţie pasivă pe termen lung mai simplu şi eficient. Funcţia de autoinvestire poate fi configurată individual pentru fiecare portofoliu şi poate fi oricând modificată sau anulată prin intermediul aplicaţiei XTB.

XTB oferă un comision 0% pentru investiţii de până la 100.000 de euro (acest plafon se resetează lunar) şi nu percepe taxe pentru administrarea planurilor de investiţii, o veste favorabilă pentru investitorii atenţi la costuri şi dornici să-şi optimizeze randamentele. Regimul fiscal aplicat este similar cu cel pentru achiziţionarea de ETF-uri şi acţiuni.

La XTB, primeşti dobândă la EUR, USD şi RON în aşteptarea oportunităţii perfecte de investiţie

XTB oferă dobândă pe fondurile neinvestite din conturile clienţilor - o caracteristică destul de rară în rândul platformelor de investiţii. Acest lucru înseamnă că banii clienţilor continuă să crească, chiar şi atunci când nu sunt investiţi în instrumente financiare. În oferta XTB se regăsesc peste 5.900 de instrumente, inclusiv acţiuni, ETF-uri, CFD-uri bazate pe perechi valutare, mărfuri, indici, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede.

Ratele de dobândă sunt competitive şi aplicabile pentru depozitele în lei, euro şi dolari. Acest beneficiu este disponibil atât pentru clienţii existenţi, cât şi pentru cei noi.

Calculele sunt efectuate zilnic, indiferent de valoarea totală a fondurilor din cont, iar plata dobânzii se realizează lunar, direct în conturile clienţilor.

În ceea ce priveşte ratele dobânzilor, clienţii existenţi ai XTB beneficiază de un procent anual de 2% pentru depozitele în lei şi euro, şi de 2,5% pentru cele în dolari.

Clienţii noi se bucură de rate de dobândă sporite în primele 90 de zile de la deschiderea contului, cu 3,5% pe an pentru depozitele în lei, 3,8% pentru euro şi 5% pentru dolari.

Este important de notat că aceste rate de dobândă sunt supuse schimbărilor şi vor rămâne în vigoare până la o nouă comunicare oficială din partea XTB.

 

***

Despre XTB

XTB este o companie globală de investiţii, de tip fintech, care oferă investitorilor individuali acces instantaneu la pieţele financiare din întreaga lume, printr-o platformă inovatoare de investiţii online, disponibilă şi sub formă de aplicaţie mobilă. Fondată în Polonia în 2002, XTB se bucură de încrederea a peste 847.000 de clienţi la nivel global.

La XTB, ne angajăm în dezvoltarea continuă a platformei de investiţii online, care le permite clienţilor noştri să tranzacţioneze peste 5.900 de instrumente, inclusiv acţiuni, ETF-uri, CFD-uri bazate pe perechi valutare, mărfuri, indici, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede. Odată cu lansarea recentă a unui produs de investiţii pasive pe termen lung - Planurile de Investiţii, clienţii noştri pot debloca acum potenţialul în creştere al ETF-urilor şi îşi pot diversifica portofoliile în mod eficient. Pe pieţele cheie, oferim beneficiul dobânzii la fondurile neinvestite, permiţând investitorilor să-şi pună banii ”la lucru” chiar şi atunci când nu investesc în mod activ.

Platforma online XTB este o destinaţie de top nu numai pentru investiţii, ci şi pentru analize piaţa şi educaţie. Oferim o bibliotecă extinsă de materiale educaţionale, videoclipuri, webinare şi cursuri pentru a ajuta clienţii noştri să devină investitori mai buni, indiferent de experienţa lor de tranzacţionare. Echipa noastră de asistenţă clienţi oferă suport în 18 limbi şi este disponibilă 24/5 prin e-mail, chat sau telefon.

În peste două decenii de activitate pe pieţele financiare, am înfiinţat 12 birouri în întreaga lume, inclusiv Polonia, Marea Britanie, Germania, România, Spania, Republica Cehă, Slovacia, Portugalia, Franţa şi Chile.

Din 2016, acţiunile XTB sunt listate la Bursa de Valori din Varşovia. Suntem reglementaţi de cele mai mari autorităţi de supraveghere din lume: Autoritatea de Conduită Financiară, Autoritatea Poloneză de Supraveghere Financiară, Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din Cipru şi Comisia pentru Servicii Financiare.

Accesează https://www.xtb.com/ro pentru mai multe informaţii.

Investiţiile sunt riscante. Investeşte în mod responsabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO