Info

(P) Cum poate fi tratată modern hernia inghinală?

(P) Cum poate fi tratată modern hernia inghinală?

Autor: Publicitate

16.11.2023, 08:00 386

Hernia inghinală, o afecţiune mai des întâlnită la bărbaţi, poate provoca disconfort şi chiar complicaţii serioase dacă nu este tratată din timp. Hernia se manifestă ca o umflătură în zona inghinală şi apare atunci când o parte din intestin pătrunde în canalul inghinal, din cauza slăbirii peretelui acestuia. Obezitatea, tusea cronică şi ridicarea de greutăţi prin tehnici greşite sunt printre principalii factori de risc pentru această afecţiune.

Din fericire, în prezent, hernia inghinală, la fel ca alte tipuri de hernii abdominale, poate fi tratată prin intervenţii chirurgicale avansate, minim invazive, adică prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică. Datorită acestora, pacientul se va recupera mai repede, durata de spitalizare va fi mai scurtă, iar riscul de complicaţii se va reduce semnificativ. În plus, cicatricile rezultate vor fi de mici dimensiuni, pentru că nu va fi necesară o incizie mare, ci mai multe incizii mici.

O intervenţie laparoscopică implică folosirea unor instrumente chirurgicale subţiri, rigide, care sunt introduse în zona inghinală prin câteva incizii de numai 5-10 mm lungime, pentru a monta plasa chirurgicală necesară tratării herniei. Pe lângă acestea, este introdus şi un laparoscop, un instrument prevăzut cu o sursă de lumină şi o cameră video în vârf, care îi permite chirurgului să vadă pe un monitor imagini detaliate, în timp real, din câmpul operator.

Prin operaţiile laparoscopice se pot obţine rezultate bune, dar această metodă de tratament are anumite limitări, care sunt depăşite de chirurgia robotică. Astfel, operaţia de hernie inghinală asistată robotic asigură şi alte avantaje, pe lângă abordul minim invaziv. Chirurgul foloseşte instrumente ataşate de braţele robotice, care sunt mobile, articulate, realizând astfel incizii mult mai sigure şi precise, cu protejarea ţesuturilor din jur.

Robotul chirurgical este controlat de la distanţă, prin intermediul unei console, chirurgul reuşind să efectueze cu ajutorul acestuia mişcări de mare fineţe, imposibil de efectuat prin alte tehnici, mai ales într-o zonă anatomică îngustă, cum este pelvisul. În plus, ajutat de sistemul robotic, medicul poate observa câmpul operator la o rezoluţie înaltă, imaginile fiind tridimensionale, mărite de până la 10 ori.

Astfel, chirurgul poate observa şi proteja vasele mici de sânge şi filetele nervoase foarte subţiri, prin urmare sângerarea este redusă, iar durerea postoperatorie mai mică. În urma unei intervenţii robotice pentru repararea unei hernii inghinale, pacientul se poate da jos din pat după numai câteva ore şi poate conduce maşina chiar începând cu a doua zi, reluându-şi rapid activităţile obişnuite.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu hernii abdominale beneficiază de operaţii realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în prezent în lume. Echipa care efectuează aceste intervenţii are experienţă îndelungată în proceduri asistate robotic, tehnologia de ultimă generaţie de la Spitalul Clinic SANADOR asigurând o recuperare rapidă a pacientului şi rezultate bune pe termen lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO