Info

(P) Cum stă România la recrutarea de personal: strategii şi tendinţe post-pandemie: leasing-ul de personal

(P) Cum stă România la recrutarea de personal:...

Autor: Publicitate

02.02.2024, 11:14 75

Multe s-au schimbat în ultimii ani în comportamentul de cumpărare şi în stilul de viaţă al oamenilor, iar acestea au impact încă greu de măsurat cu precizie asupra angajaţilor companiilor. Dacă multinaţionalelor le este, posibil, mai uşor să recruteze talent datorită bugetelor disponibile, IMM-urile din România, sau start-up-urile, se confruntă cu multe bariere în găsirea talentului - şi apoi în atragerea şi reţinerea acestuia.

Nu doar bugetele reprezintă o parte din aceste bariere: o dimensiune al cărei impact abia recent a început să fie simţit cu adevărat este schimbarea priorităţilor angajaţilor. De la munca exclusiv la distanţă, la munca hibrid şi la creşterile salariale sau la scheme de motivare financiară pe bază de rezultate calitative – nu doar cantitative, la tendinţa de a avea o aşa-numită carieră-portofoliu (portfolio career) - adică posibilitatea de a lucra pentru mai multe proiecte, vizibilă mai ales în rândul candidaţilor pentru job-urile de IT şi în cel al talentelor din domeniul management şi business administration – toate acestea sunt greu de gestionat de către departamentele de resurse umane ale companiilor, iar multe IMM-uri şi start-up-uri nu au resursele interne pentru a studia şi a înţelege piaţa în profunzime.

”Marea demisie” a fost simţită şi la noi, iar acum se pare că urmăm şi tendinţa din SUA, anunţată recent de Bloomberg News, potrivit căreia demisia celor din poziţii de CEO a fost în acest an, din ianuarie până la finalul lunii septembrie, de peste 1400 – cea mai mare înregistrată din istorie”.

Leasingul de personal reprezintă o strategie din ce în ce mai adoptată de către companiile din România pentru a face faţă provocărilor pieţei muncii şi pentru a-şi optimiza resursele umane. Această abordare oferă flexibilitate, eficienţă şi o serie de beneficii atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi. În acest articol, vom explora aspectele cheie ale leasingului de personal în contextul pieţei româneşti şi vom evidenţia motivele din spatele creşterii popularităţii acestei practici.

Leasingul de personal presupune colaborarea cu o firmă specializată în resurse umane pentru a externaliza procesele de recrutare, selecţie şi administrare a personalului. În schimbul unui tarif, companiile beneficiază de personal temporar sau contracte flexibile, adaptându-şi astfel mai uşor forţa de muncă la nevoile specifice ale proiectelor sau sezoanelor.

II. Avantaje pentru Companii:
a. Flexibilitate: Leasingul de personal permite companiilor să ajusteze rapid şi eficient numărul de angajaţi în funcţie de cerinţe, fără a implica procese laborioase de recrutare şi concediere.
b. Reducerea Riscurilor: Firmele specializate în leasingul de personal gestionează aspectele legate de legislaţia muncii, salarizare şi administrarea personalului, reducând astfel riscurile asociate cu angajarea directă.
c. Economii de Costuri: Externalizarea funcţiilor de resurse umane poate aduce economii semnificative în comparaţie cu costurile implicate într-un departament intern de resurse umane.

III. Beneficii pentru Angajaţi:
a. Oportunităţi de Dezvoltare: Angajaţii temporari au şansa de a acumula experienţă în diverse domenii şi industrii, consolidându-şi astfel abilităţile şi creşterea profesională.
b. Flexibilitate în Carieră: Leasingul de personal oferă lucrătorilor flexibilitate în alegerea proiectelor şi a perioadelor de angajare, adaptându-se astfel mai bine la nevoile personale şi profesionale.

IV. Tendinţe şi Perspective:
În contextul pieţei muncii din România, leasingul de personal devine tot mai popular, cu o creştere semnificativă în diverse sectoare precum IT, producţie şi servicii. Companiile apreciază beneficiile imediate ale acestei abordări şi îşi reconfigurează strategiile de resurse umane pentru a profita de această tendinţă în creştere.

Concluzie:
Leasingul de personal reprezintă o soluţie pragmatică şi eficientă pentru companiile din România în gestionarea resurselor umane. Cu beneficii notabile atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi, această practică reflectă adaptabilitatea necesară într-o piaţă dinamică şi în continuă schimbare. Cu toate că leasingul de personal nu este potrivit pentru toate companiile sau industrii, este important să recunoaştem impactul său pozitiv în contextul specific al pieţei muncii româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO